ALLT OM HONUNG
Honungsrostad pumpasoppa med muskot

Honungsrostad pumpasoppa med muskot

Smakrik och rökig soppa där pumpan rostas och karameliseras med hjälp av honung i ugn. Servera pumpasoppan med t.ex. nybakade honungsfrallor eller något rostat bröd. Recept för cirka 4 portioner.

Ingredienser

  • Ca 2 kg pumpa, skalad, avkärnad, grovhackad
  • 2 st lökar, i fjärdedelar
  • 2 st vitlöksklyftor, skalade
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk honung
  • ½ tsk muskotnöt, mald
  • Flingsalt och malen svartpeppar
  • 1 st buljongtärning i ca 500 ml vatten
  • 25 g smör

Till servering

  • Gräddfil
  • Flingsalt och malen svartpeppar
  • Hackad persilja eller gräslök
  • Rostat eller nybakat bröd

Gör så här

  1. Värm ugn till cirka 200-220°C. Klä 1-2 ugnsplåtar med bakplåtspapper och lägg på pumpa, lök och vitlök. Ringla över olja och honung, strö över muskotnöt, salt och svartpeppar. Rosta i 40 minuter eller tills grönsakerna är riktigt mjuka och gyllenbruna.
  2. Lös upp buljongstärningen i hett vatten. Häll grönsakerna i en mixer. Tillsätt ca 250 ml av buljongen och mixa tills det blir slätt. Beroende på storleken på din mixer kan du behöva bearbeta grönsakerna i omgångar.
  3. Häll i en stor kastrull och tillsätt mer buljong om du vill ha en soppa med tunnare konsistens.
  4. Låt sjuda på medelvärme i 10 minuter eller tills soppan är varm. Rör ner smör.
  5. Häll soppan i serveringsskålar. Stänk på lite gräddfil och strö över persilja eller gräslök. Krydda med flingsalt och malen svartpeppar. Servera med rostat bröd.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.