Smakrik och rökig soppa där pumpan rostas och karameliseras med hjälp av honung i ugn. Servera pumpasoppan med t.ex. nybakade honungsfrallor eller något rostat bröd. Recept för cirka 4 portioner.
Ingredienser
- Ca 2 kg pumpa, skalad, avkärnad, grovhackad
- 2 st lökar, i fjärdedelar
- 2 st vitlöksklyftor, skalade
- 2 msk olivolja
- 2 msk honung
- ½ tsk muskotnöt, mald
- Flingsalt och malen svartpeppar
- 1 st buljongtärning i ca 500 ml vatten
- 25 g smör
Till servering
- Gräddfil
- Flingsalt och malen svartpeppar
- Hackad persilja eller gräslök
- Rostat eller nybakat bröd
Gör så här
- Värm ugn till cirka 200-220°C. Klä 1-2 ugnsplåtar med bakplåtspapper och lägg på pumpa, lök och vitlök. Ringla över olja och honung, strö över muskotnöt, salt och svartpeppar. Rosta i 40 minuter eller tills grönsakerna är riktigt mjuka och gyllenbruna.
- Lös upp buljongstärningen i hett vatten. Häll grönsakerna i en mixer. Tillsätt ca 250 ml av buljongen och mixa tills det blir slätt. Beroende på storleken på din mixer kan du behöva bearbeta grönsakerna i omgångar.
- Häll i en stor kastrull och tillsätt mer buljong om du vill ha en soppa med tunnare konsistens.
- Låt sjuda på medelvärme i 10 minuter eller tills soppan är varm. Rör ner smör.
- Häll soppan i serveringsskålar. Stänk på lite gräddfil och strö över persilja eller gräslök. Krydda med flingsalt och malen svartpeppar. Servera med rostat bröd.