ALLT OM HONUNG
Frysa honung - ALLT OM HONUNG

Kan man frysa honung?

Det går bra att frysa honung. Men först måste du fråga dig varför du ska förvara honung i frysen och om det verkligen är nödvändigt. 

Om du ska frysa honung är det främst för att bevara honungen flytande. Eftersom de flesta nordiska honungsorter för eller senare kristalliserar kan man bevara den flytande genom att frysa den. Men det enklaste sättet är istället att värma den försiktigt om den har kristalliserats.

Ingen längre hållbarhet vid frysning

Du påverkar inte hållbarheten i honung nämnvärt genom att frysa den. Möjligtvis om du planerar att äta din honung om tio år eller efter nästa istid. Fryser du en massa honungsburkar ockuperar du mest plats i frysen för andra livsmedel som har ett verkligt behov av fryst förvaring. Det räcker att långtidsförvara honung mörkt och svalt i t.ex. skafferi, källare eller i kylskåp.

Frysa kakhonung

Kakhonung (honung i vaxkaka) är egentligen den enda honung vi rekommenderar dig att frysa in under sommarhalvåret om du vill äta den flytande under vintern. 

I och med att honungen ligger i vaxkakans celler så kan den inte värmas i vattenbad på samma sätt som en honungsburk, så här passar det bra med infrysning.

Frysa nyslungad honung

Handlar du nyslungad honung hos biodlare i Norden under sommarhalvåret så är den flytande en tid innan den börjar kristallisera och får fast, trögflytande eller hård konsistens beroende på vad honungsbina har samlat från för växter. 

Du kan avstanna kristalliseringen i honung genom att frysa in den flytande honungen. När du tinar upp honungen är den flytande fortfarande. Därefter fortsätter klistaliseringen i honungen.

Eftersom vattenhalten i honung är så låg är det ingen risk att honungsburken spricker även om den är tillverkad av glas.

Mörk och sval förvaring räcker

Men som sagt var, har du inte kakhonung så är det smidigare att förvara honungen svalt, och sedan värma den försiktigt i vattenbad för att göra den flytande igen. Det är mycket mer rationellt jämfört med att frysa in hela vinterns honungskonsumtion.

Hållbarhet och förvaring av honung
error: