ALLT OM HONUNG
Lussebullar med honung

Lussebullar med honung

Det blir ingen riktig honungsjul utan honung i lussebullarna, precis som en biodlare en gång sa, och det stämmer bra. Servera honungslussebullar med honungsglögg eller äppelglögg med honung. Om du ska göra en saffranslängd, se recept här.

Ingredienser

  • 1 g saffran
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl honung
  • 1 ägg
  • 1 dl russin
  • 14 dl vetemjöl
  • 1 vispat ägg till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200-225°C.
  2. Smält smör i kastrull. Tillsätt mjölk och värm tills temperaturen är 37°C.
  3. Häll i en bunke, smula ner jästen och blanda.
  4. Tillsätt salt, socker, honung, ägg, mjöl och russin.
  5. Blanda till en deg som släpper från kanterna.
  6. Låt degen jäsa ca 30 minuter.
  7. Lägg på mjölat bakbord och knåda degen.
  8. Dela degen i 30-50 bitar, rulla bitarna och gör kusar på en plåt med bakplåtspapper.
  9. Jäs under bakduk i 20-40 minuter.
  10. Pensla kusarna med ett vispat ägg.
  11. Grädda i mitten av ugnen i ca 5-15 minuter tills de är gyllenbruna.
  12. Låt svalna på galler med bakduk över innan servering.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.