Det blir ingen riktig honungsjul utan honung i lussebullarna, precis som en biodlare en gång sa, och det stämmer bra. Servera honungslussebullar med honungsglögg eller äppelglögg med honung. Om du ska göra en saffranslängd, se recept här.
Ingredienser
- 1 g saffran
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 dl honung
- 1 ägg
- 1 dl russin
- 14 dl vetemjöl
- 1 vispat ägg till garnering
Gör så här
- Sätt ugnen på 200-225°C.
- Smält smör i kastrull. Tillsätt mjölk och värm tills temperaturen är 37°C.
- Häll i en bunke, smula ner jästen och blanda.
- Tillsätt salt, socker, honung, ägg, mjöl och russin.
- Blanda till en deg som släpper från kanterna.
- Låt degen jäsa ca 30 minuter.
- Lägg på mjölat bakbord och knåda degen.
- Dela degen i 30-50 bitar, rulla bitarna och gör kusar på en plåt med bakplåtspapper.
- Jäs under bakduk i 20-40 minuter.
- Pensla kusarna med ett vispat ägg.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 5-15 minuter tills de är gyllenbruna.
- Låt svalna på galler med bakduk över innan servering.