ALLT OM HONUNG
Saffranslängd / Lusselängd | ALLT OM HONUNG

Saffranslängd med honung

Staffan var en saffranslängd, han bakade med honung. Här är receptet. Fyllningen ska vara mandelmassa med honung, annars gills det inte. Servera till honungsglögg eller äppelglögg med honung. Se även övriga recept på saffransbröd med honung.

Ingredienser

  • 1 g saffran
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl honung
  • 1 ägg
  • 1 dl russin
  • 14 dl vetemjöl

Fyllning

Garnering

  • 1 ägg, vispat
  • Mandelflan
  • Pärlsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smält smör i kastrull.
  3. Tillsätt mjölk och värm tills temperaturen är 37°C.
  4. Häll i en bunke, smula ner jästen och blanda.
  5. Tillsätt salt, socker, honung, ägg, mjöl och russin.
  6. Blanda till en deg som släpper från kanterna.
  7. Låt degen jäsa ca 30 minuter under duk.
  8. Lägg på mjölat bakbord och knåda degen.
  9. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till ca 20 x 30 cm.
  10. Vispa mandelmassa och smör till fyllningen och bred ut över de utkavlade degbitarna.
  11. Rulla ihop till två längder.
  12. Klipp jack i längderna på halva djupet och vik snibbarna växelvis höger och vänster.
  13. Låt jäsa ca 30 minuter under duk.
  14. Pensla med vispat ägg.
  15. Strö över pärlsocker och mandelspån om du vill ha det.
  16. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills längden är gyllenbrun.
  17. Låt svalna innan servering eller infrysning.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: