ALLT OM HONUNG
Plommonmarmelad med honung

Plommonmarmelad med honung

Ibland blir det bra år med ett överflöd av plommon eller krikon. Ta vara på rikedomen genom att göra egen plommonmarmelad sötad med honung.

Ingredienser

750 g färska eller frysta plommon (helst knappt mogna för bäst pektinhalt)
1 dl vatten
500 g honung
Saften av en halv citron

Tillagning

  1. Skölj och klyv plommonen. Spara kärnorna och knyt in i ett nät eller bomullstyg.
  2. Koka plommonen med vatten och kärnknytet, i kastrull med lock på svag värme i ca 30 min.
  3. Ta kastrullen från värmen, ta bort kärnknytet och rör ner honungen någon deciliter i taget.
  4. Koka upp och koka kraftigt i ca 15 min och gör marmeladprov. Marmeladprov görs genom att du skedar ut en klick på ett fat. Skrapa med skeden genom klicken – flyter marmeladen ihop är den inte klar, håller den sig kvar på sidorna är marmeladen klar.
  5. Vill du inte ha skum kan du ta bort det, om det blir något. För längre hållbarhet kan du tillsätta saften av en halv pressad citron.
  6. Häll marmeladen i rena, varma burkar och sätt på lock direkt. Förvara i kylskåp.
  7. Servera på t.ex. smörgås, scones eller som tillbehör till ostbrickan.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.