Ibland blir det bra år med ett överflöd av plommon eller krikon. Ta vara på rikedomen genom att göra egen plommonmarmelad sötad med honung.
Ingredienser
750 g färska eller frysta plommon (helst knappt mogna för bäst pektinhalt)
1 dl vatten
500 g honung
Saften av en halv citron
Tillagning
- Skölj och klyv plommonen. Spara kärnorna och knyt in i ett nät eller bomullstyg.
- Koka plommonen med vatten och kärnknytet, i kastrull med lock på svag värme i ca 30 min.
- Ta kastrullen från värmen, ta bort kärnknytet och rör ner honungen någon deciliter i taget.
- Koka upp och koka kraftigt i ca 15 min och gör marmeladprov. Marmeladprov görs genom att du skedar ut en klick på ett fat. Skrapa med skeden genom klicken – flyter marmeladen ihop är den inte klar, håller den sig kvar på sidorna är marmeladen klar.
- Vill du inte ha skum kan du ta bort det, om det blir något. För längre hållbarhet kan du tillsätta saften av en halv pressad citron.
- Häll marmeladen i rena, varma burkar och sätt på lock direkt. Förvara i kylskåp.
- Servera på t.ex. smörgås, scones eller som tillbehör till ostbrickan.