Primörhonung kallas årets eller säsongens första skörd av honung, som skördas under våren, försommaren eller kring Midsommar. Primörhonung är ett begrepp som sällan används av biodlare i Sverige men har ibland dykt upp i marknadsföringen av honung under 2000-talet. Om biodlaren skördar flera gånger under säsongen brukar den tidiga honungsskörden kallas försommarhonung. Bisamhället behöver denna honung för att utvecklas bra men vid gynnsamma förhållanden kan det bli ett överskott av försommarhonung till biodlare.
Du kanske också gillar
Sorthonung
Sorthonung är honung av nektar från specifika växter, säsong eller geografiska områden. Honung har olika smak, färg och konsistens beroende på vilka växter honungsbin har hämtat nektar och andra söta växtsafter ifrån...
Vad är honung?
Honung – från blomma till burk Honungsbin samlar nektar som finns i blommor och även andra söta växtsafter från naturen. Nektarn omvandlar de till det vi kallar honung och lagrar den i bikupans vaxkakor. När bina...
Saffranskrans med honung
Saffranskrans med honung ger både en god jul och ett gott nytt år. I det här receptet är det viktigt att fyllningen är mandelmassa med honung, annars blir det inte riktigt rätt honungsmässigt sett. Servera till...
Korndryck med honung
Recept på korndryck smaksatt med honung och citron. Ingredienser 2 1/2 l vatten 1 dl korngryn 5 st citroner, saft och skal 1/2 dl honung, eller efter smak Gör så här Koka korngryn och 1 1/2 liter vatten i en kastrull...
Honungspaj med hjortron
Paj med svenska bär och svensk honung. Kan varieras med andra syrliga bär som till exempel vinbär, hallon eller lingon. Pajdeg 3 dl vetemjöl 150 g smör 1 msk honung 1-2 msk kallt vatten Fyllning 2 dl vispgrädde 2 ägg...
- Honung
- Recept & Tips
- Biprodukter
- Bok om honung
- Allt om biodling
Det senaste
ALLT OM HONUNG
Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.