Vilträtt med rådjur, rotsaker, lingon och honung för höstiga söndagsmiddagar.
4 portioner
Rådjurstek
600 g rådjur, t.ex. innanlår eller sadel
Honungsrostad rotsaksröra
1-2 morötter
2 skivor kålrot
1-2 palsternackor
3-4 potatis, skalad
1 gul lök
2 msk olivolja
2 msk honung
1 tsk salt
1 tsk timjan
Lingondressing med honung
2 msk olivolja
1 dl lingon
1 rödlök, finhackad
1 dl portvin eller dessertvin
1 msk honung
1 tsk salt
Till servering
Rosmarin
Flingsalt
Svartpeppar, grovmalen
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C.
- Blanda till lingondressingen.
- Skär rotsakerna i stavar blanda med olja, honung, salt och timjan. Rosta i 20-30 min tills de blir mjuka och får färg.
- Stek rådjuret inslaget i folie i ugn, till innertemperatur 60°C, kontrollera med termometer. Obs, den ska inte stekas för hårt. Spara spadet som blir i botten på folien.
- Mixa rådjursspadet tillsammans med rotsakerna slätt i matberedare.
- Skiva rådjuret i tunna skivor och servera tillsammans med rotsaksröran på tallrikar.
- Toppa med lingondressingen, rosmarin, flingsalt och svartpeppar.