ALLT OM HONUNG
Rågbröd med honung | ALLT OM HONUNG

Råglimpa med honung

Smakrik limpa av råg som får jäsa med honung. Ett rejält matbröd som du står dig på och som håller din mage i trim.

Ingredienser

  • 6 dl grovmalet rågmjöl
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 5 dl kokande vatten
  • 2 dl kallt vatten, kan ersättas med filmjölk
  • 1 dl honung
  • 50 g jäst
  • 1 msk salt
  • 2-3 dl vetemjöl till utbakning och bearbetning av degen

Gör så här

  1. Skålla rågmjölet med kokande vatten, täck över med en bakduk och låt kallna.
  2. Tillsätt 2 dl vatten, honung, jäst och salt. blanda allt väl och blanda i grahamsmjölet.
  3. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk ca 2-4 timmar.
  4. Stjälp upp degen och knåda den med vetemjölet tills den blir mjuk och smidig.
  5. Forma en limpa och lägg i smord form strödd med lite grahamsmjöl.
  6. Låt jäsa till dubbel storlek, baka i 225°C ugnsvärme i 15 min, sänk därefter till 175°C i 30 min.
  7. Stjälp upp brödet, linda in det i bakduken och låt kallna. 
  8. Brödet smakar bäst om det får mogna tills dagen efter bakning.
error: