Risgrynsgröt, tomtegröt, julgröt eller risgröt är en traditionell julrätt, Men gröt av risgryns passar lika bra året runt, till frukost, lunch mellanmål eller middag. Servera med malen kanel och en generös sked honung, för din egen eller tomtens skull. Receptet ger ca 2-4 portioner
Ingredienser
- 2 dl vatten
- 2 dl grötris
- 1 liter mjölk
- 1 kanelstång
- 1 mandel
Till servering
- Honung
- Malen kanel
- Mjölk eller saft
Gör så här
- Koka upp vatten och grötris, låt koka 2-3 minuter.
- Tillsätt mjölk, kanelstång, 1 mandel och låt koka upp under omrörning.
- Sänk till svagaste värmen och låt sjuda under lock cirka 60-75 minuter. Rör om då och då. Ju längre du kokar desto fastare blir risgrynsgröten.
- Servera risgrynsgröt med en generös sked honung, malen kanel, mjölk eller fruktsaft.
- Den som får mandeln får önska sig vad den vill i julklapp.