ALLT OM HONUNG
Skärbrädeolja med bivax

Skärbrädeolja med bivax

Sköt om skärbrädan med bivax. Med bivax och vegetabilisk olja får skärbrädor av trä välbehövlig vård. Bivaxet ger skärbrädan vattenavisande egenskaper, täpper igen håligheter på ytan och ger lyster. Oljan vårdar träet på djupet. Med en välvårdad skärbräda av trä tar du även hand om dina dyra köksknivar.

Ekologisk valnötsolja rekommenderas ibland för behandling av skärbrädor. Andra vegetabiliska och ekologiska oljor fungerar lika bra om du inte har tillgång till valnötsolja. Mineralolja eller paraffinolja som rekommenderas i en del recept rekommenderar vi inte alls. Det är inget man vill ha i köket och definitivt inte vid matlagningen. De framställs också av råolja vilken har negativ miljöpåverkan och är bra att undvika så långt det går. Det sägs att vegetabiliska oljor härsknar men under alla de år vi använt oss av t.ex. vanlig svensk rapsolja i receptet har vi aldrig märkt av detta. Innan oljan skulle ha härsknat är ändå oljan i princip bortdiskad och det är dags för en ny behandling.

Vare sig skärbrädan är ny eller gammal mår den bra av denna behandling. Gamla repiga träskärbrädor kan grov- och finslipas innan behandlingen. Sickel är ett bra verktyg som används för att skrapa av trä eller dess ytbehandling.

Öka mängden bivax i receptet för hårdare, vaxigare konsistens. Öka mängden olja för mjukare konsistens. Blir du inte nöjd med konsistensen när den stelnar kan den smältas om i ett vattenbad och justeras. Använder du en hårdare blandning kan denna även värmas vid behandlingstillfället för att bli mer lätthanterlig. Receptet är i princip samma som för bivaxsalva så du kan använda det på huden såväl som skärbrädan, om det inte är någon eterisk olja i receptet. Det vill säga, om du inte vill att skärbrädan ska dofta.

Ingredienser

20% bivax, använd svenskt bivax från lokala biodlare
80% ekologisk, vegetabilisk olja, t.ex. rapsolja

Gör så här

Värm bivax och olja i en burk, i vattenbad eller mikrovågsugn utan lock. Rör om när bivaxet har smält i oljan. Häll blandningen i en bred, låg burk. Låt svalna och stelna. Du kan också tillaga receptet direkt i burken du vill använda. Förvara mörkt och svalt med lock.

Arbeta in bivaxoljan i skärbrädan med en trasa. Låt skärbrädan vila några timmar eller över natten och behandla igen om det behövs. Upprepa behandlingen tills skärbrädan är mättad. Torka av överflödiga rester.

Diska och torka av skärbrädan efter varje användning. Upprepa vaxbehandlingen vid behov igen när skärbrädan börjar kännas torr och inte längre är vattenavvisande. Salt, ättika eller bikarbonat är bra vid grovrengöring av skärbrädan.

Film om bivax och skärbrädor.vensk honung Kläder Affischer Honungsbi | ALLT OM HONUNG Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM HONUNG™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Läs mer

error: