ALLT OM HONUNG
Skärbrädeolja med bivax

Skärbrädeolja med bivax

Sköt om skärbrädan med bivax. Med bivax och vegetabilisk olja skapar du en skärbrädeolja eller ett skärbrädevax beroende på proportionerna, som ger välbehövlig vård till dina skärbrädor av trä.

Bivaxet ger skärbrädan vattenavisande egenskaper, täpper igen håligheter på ytan och ger lyster. Oljan vårdar träet på djupet. Med en välvårdad skärbräda av trä tar du även hand om dina fina köksknivar.

Film om hur sköter om dina skärbrädor med bivax.

Valet av bivax

Bara bivax från egen biodling eller lokala biodlare är gott nog för dina skärbrädor. Köp aldrig importerat bivax med oklart ursprung på oseriösa sajter eftersom vaxet måste vara garanterat fritt från giftiga bekämpningsmedel, antibiotika, tillsatser och förfalskningar.

Valet av olja

Ekologisk valnötsolja rekommenderas ibland för behandling av skärbrädor. Andra vegetabiliska och ekologiska oljor fungerar lika bra om du inte har tillgång till valnötsolja. Mineralolja eller paraffinolja som rekommenderas i en del recept rekommenderar vi inte alls. Det är inget man vill ha i köket och definitivt inte vid matlagningen. De framställs också av råolja vilken har negativ miljöpåverkan och är bra att undvika så långt det går.

Det sägs att vegetabiliska oljor härsknar men under alla de år vi använt oss av t.ex. vanlig svensk rapsolja i receptet har vi aldrig märkt av detta. Innan oljan skulle ha härsknat är ändå oljan i princip bortdiskad och det är dags för en ny behandling.

Före behandling

Vare sig skärbrädan är ny eller gammal mår den bra av behandling med bivax. Gamla repiga träskärbrädor kan grov- och finslipas innan behandlingen. Sickel är ett bra verktyg som används för att skrapa av trä eller dess ytbehandling.

Skärbrädeolja med bivax | ALLT OM HONUNG
Här visas en skärbräda före och efter behandling med bivax och rapsolja.

Konsistens på bivaxoljan

Öka mängden bivax i receptet för hårdare, vaxigare konsistens till ett skärbrädsvax. Öka mängden olja för mjukare konsistens till en skärbrädsolja.

Blir du inte nöjd med konsistensen när den stelnar kan den smältas om i ett vattenbad och justeras. Använder du en hårdare blandning kan denna även värmas vid behandlingstillfället för att bli mer lätthanterlig.

Receptet är i princip samma som för bivaxsalva så du kan använda det på huden såväl som skärbrädan, om det inte är någon eterisk olja i receptet. Det vill säga, om du inte vill att skärbrädan ska dofta.

Ingredienser

  • 20% bivax, använd svenskt bivax från lokala biodlare
  • 80% ekologisk, vegetabilisk olja, t.ex. rapsolja

Gör så här

  1. Värm bivax och olja i en burk, i vattenbad eller mikrovågsugn utan lock.
  2. Rör om när bivaxet har smält i oljan.
  3. Häll blandningen i en bred, låg burk. Låt svalna och stelna. Du kan också tillaga receptet direkt i burken du vill använda.
  4. Förvara mörkt och svalt med lock.

Använda bivaxolja på skärbräda

  1. Arbeta in bivaxoljan i skärbrädan med en trasa.
  2. Torka av överflödiga rester.
  3. Låt skärbrädan vila några timmar eller över natten och behandla igen om det behövs.
  4. Upprepa behandlingen tills skärbrädan är mättad.

Underhåll av skärbräda efter bivaxbehandling

  • Diska och torka av skärbrädan efter varje användning. Oftast räcker det med kallt eller ljummet vatten, använd annars en droppe oparfymerat och ofärgat handdiskmedel.
  • Upprepa vaxbehandlingen vid behov igen när skärbrädan börjar kännas torr och inte längre är vattenavvisande.
  • Salt, ättika eller bikarbonat är bra vid grovrengöring av skärbrädan.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: