Fyllig svampsoppa där honung och mjöd lyfter smakerna i svampen. Ett recept för de där tursamma höstdagarna när du hittar svamp längs skogsstigen. Soppan passar både som förrätt och huvudrätt.
2-4 portioner
Ingredienser
ca 400 g svamp
1 msk smör
1/2 lök, hackad
1 vitlök, hackad
1 tsk timjan
2 dl ljus mjöd eller vitt vin
7 dl vatten
1/2 buljongtärning
2 dl créme fraiche eller grädde
1 msk honung
Salt och malen svartpeppar
Till servering
Persilja eller gräslök
Malen svartpeppar
Vegetabilisk olja
Bröd
Tillagning
- Rensa och hacka svamp. Fräs i panna, tillsätt smör och stek tills den får färg. Spara lite stekt svamp till servering.
- Tillsätt lök och krydda, mjöd eller vitt vin, koka ett par minuter och häll i kastrull.
- Tillsätt vatten och buljongtärning. Sjud några minuter och tillsätt créme fraiche eller grädde, honung, salt och peppar. Mixa slätt med stavmixer eller matberedare.
- Toppa svampsoppan med den sparade stekta svampen, persilja eller gräslök, malen svartpeppar och några stänk vegetabilisk olja. Servera med bröd.