ALLT OM HONUNG
Mjöd - Mjödtillverkning - Honung

Mjöd

Mjöd brukar också kallas honungsvin. Vid mjödtillverkning används samma tekniker som för vin men man jäser honung och vatten (honungsmust) istället för druvsaft. Mjöd var under historien högre uppskattat än vin. I Carl Linnæus Skånska Resa 1749 finns ett utmärkt recept på mjöd. Mjöd dracks till maten och som sällskapsdryck under vinterkvällar vid bivaxljusets sken. Mjöd gav också lindring till den som led av kalla fötter. Den skummande dryck som ofta associeras med vikingar stämmer inte helt med mjöd. Den skummande vikingadrycken som ofta syns i film och litteratur stämmer bättre med mölska (honungsöl, braggot, öl-mjöd eller malt-mjöd), som inte bryggs på samma sätt som mjöd. Det var inte bara här i Norden som mjöd dracks. Mjöd har funnits i nästan alla forna kulturer. På en del språk har mjöd och honung samma namn.

Val av honungssort ger mjödet karaktär. Milda honungssorter som hallonhonung, klöverhonung, och lindhonung lämpar sig kanske bäst, men det är en smaksak. Mängden honung styr mjödets söthet, styrka och hållbarhet till allt från dessertvin, sherry eller lätt bubblande, mousserande mjöd. Använd bara svensk honung från lokala biodlare när du brygger eget mjöd. Undvik importerad honung, blandhonung och falsk honung som tyvärr säljs i de flesta matbutiker. Valet av bra vinjäst/mjödjäst är liksom honung av god kvalitet viktig för att få ett gott mjöd. Vanlig jäst från matbutiken eller eller vildjäsning kan samtidigt fungera utmärkt. Det hör till charmen som hembryggare att prova sig fram.

Smaksatt mjöd. Mjöd bryggs gärna med endast honung och vatten men kan även smaksättas. Många föredrar enbart honungssmaken i drycken men smaksättning ger mjödet ytterligare dimensioner. Förutom ren honungsmjöd kan man brygga kryddmjöd, fruktmjöd, örtmjöd, maltmjöd mm. Prova att smaksätta mjöd med frukt eller bär, t.ex. lingon, blåbär, vinbär, björnbär, körsbär, äpplen, aprikoser eller plommon. Även örter, kryddor och växtdelar kan användas för att att smaksätta mjöd, t.ex. granskott, humle, fläder, älggräs (i Danmark kallad Mjødurt eftersom det genom tiderna använts som smaksättare i mjöd) eller pors.

Använd alltid rent vatten. Klorerat vatten måste kokas för att få bort klor som saboterar jäsningen. Använd noggrant rengjorda redskap, rör mjödet ibland men skaka inte jäskärlet. Öppna bara jäskärlet under kort tid för att undvika främmande jästsporer. Ha tålamod eftersom mjöd jäser långsamt.

Här följer ett bra recept för att göra egen mjöd. Se även filmen som visar hur mjöd kan bryggas. Jäst, säljs som Mjödjäst eller Vinjäst, samt annan utrustning för mjödtillverkning säljs hos t.ex. PGW Produkter.

Recept på mjöd

Utrustning
Jäskärl (jäshink, jästunna eller jäsdamejeanne)
Jäsrör
Jäsningsmätare
Hävert
Flaskor eller dunkar för upptappning

Ingredienser
22 liter vatten (rent, helst mjukt, avkokt).
4,5 kg honung (från lokala biodlare).
Mjödjäst eller vinjäst, torr eller söt (t.ex. Wyeast Direct Pitch Activator eller White Labs PurePitch), alternativt vanlig jäst från matbutiken.

Exempel på smaksättning
1,5-2 liter saft av frukter eller bär (eller torkad frukt eller bär). Vissa frukter och bär som t.ex. lingon har hög halt askorbinsyra som kan hämma jäsningen, tillsätt dessa efter att jäsningen är klar.
0,1-1 liter infusion, extrakt eller tinktur av örter, kryddor eller växtdelar.
1 kilo extra honung för okad sötma och högre alkoholhalt efter smak.

Gör så här

Alternativ 1: Rör ut honungen i vattnet och ge det hela ett uppkok på 1-2 minuter så att vildjästen i honungen avdödas.

Alternativ 2: Hetta upp vattnet till kokpunkten och häll det över honungen i jäskärlet och rör om.

Alternativ 3 (vildjäsning): Rör ut honungen i kallt vatten och använd de jästbakterier som finns naturligt i honung. Det kan bli ett gott mjöd men innebär en chansning.

Försätt enligt följande:

  1. Låt svalna till 21-24°C.
  2. Följ instruktionerna på jästförpackningen, tillsätt mjödjäst/vinjäst och rör om. Sätt på jäsröret med lock eller kork på jäskärlet.
  3. Låt stå i rumstemperatur 21-24°C. Inom två dygn bör jäsningen ha kommit igång ordentligt med bubblor i jäsröret.
  4. Efter någon månad blir jäsningen lugnare. Då kan mjödet ställas svalare, ca 10-15°C. Sedan följer en stilla jäsning som kan pågå under ett år.
  5. Mjödet kan drickas efter ca 2 månader. Under de första 6 månaderna är mjödet grumligt och nyttigast att dricka. Många föredrar att dricka mjöd som färskmjöd när jäsningen har kommit igång, låt smaken avgöra.
  6. För sötare mjöd och högre alkoholhalt tillsätts 1 kg honung utblandad i 0,5 liter avkokt vatten som fått svalna. Sedan får mjödet jäsa vidare. Ju sötare mjöd desto längre jäsning.
  7. Använd jäsningsmätare och följ dess intruktioner för att kontrollera jäsningsförloppet och alkoholhalt. Har du ingen jäsningsmätare får du prova alkoholhalten själv. Obs! En varning, mjödets sötma har en tendens att förrädiskt dölja alkoholhalten. Alkoholhalten i färdigjäst mjöd brukar ligga kring 10-14%. Tänk på att alkohol kan vara skadligt och beroendeframkallande, drick ansvarigt och undvik överkonsumtion.

Tappning och förvaring av mjöd

Tappa mjödet med hävert i flaskor eller kärl. Mjöd klarnar ju längre det jäser eller lagras, jästsmaken försvinner och drycken får annorlunda, torrare karaktär. Förvara mjöd mörkt och svalt i t.ex. jordkällare. Hållbarheten hos mjöd är mycket lång precis som hos andra viner.

Ett stilla mjöd som är utjäst kan förvaras i glasflaska. Mjöd som riskerar att fortsätta jäsa efter tappning och som tillsatts honung för att bilda kolsyra, förvaras säkrast i plastflaskor eftersom glasflaskor riskerar att sprängas.

Smaksätt mjödet

Frukt-, bär eller örter kan tillsättas i samband med mjödjästen/vinjästen men risken finns att fel jästbakterier tar överhand och jästkulturen förstörs. Smaksättningen görs därför med fördel efter cirka 1-2 månader.

Färsk eller fryst och tinad frukt. Mixa eller pressa frukt/bär, sila av skal och frön. Koka upp saften till minst 70°C tillsammans med eventuell honung för extra smak och sötma.

Torkad frukt eller bär tillsätts och får ligga i mjödet under minst en månad.

Örter, kryddor och växtdelar (blommor, blad etc.). Tillsätts genom infusion eller tinktur med någon deciliter sprit. Används med måtta så att inte mjödsmaken förloras.

Servera mjöd

Olika mjöd passar till olika tillfällen. Torra mjöd passar ofta till mat och söta mjöd passar till t.ex. desserter och ost. Mjöd dricks helst väl kylt. Prova att servera mjöd som en drink, gärna med lite is som en sommardrink. Mjöd är även utmärkt till tillmatlagning, testa t.ex. att tillsätta lite mjöd i pastarätter eller soppor.

Film som visar hur du kan tillverka eget mjöd med svensk honung.

Mjödhamnen - svenska mjöd med honung från svenska biodlare
Mjödhamnen – svenska mjöd med honung från svenska biodlare. Foto: Mjödhamnen.

Köp svenska mjöd

Sveriges största mjödproducent Mjödhamnen producerar tillsammans med svenska biodlare mjöd av unika honungstyper och lokala råvaror. Sortimentet finns för restauranger, hos lokala Sytembolagetbutiker och i varugruppen mjöd hos Systembolaget. För mer information besök mjodhamnen.se och Mjödhamnen på Facebook. Förutom Mjödhamnen är det fler och fler andra bryggare som lanserar egna mjöd. Mjöd har länge varit lite av en allmänt glömd dryck i Sverige men framtiden ser mjödig ut. Se nyhetskategorin Mjöd hos ALLT OM BIODLING.

Läs mer om mjöd

Honungsbroschyr - Honung broschyr

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Följ eller kontakta oss.

ALLT OM HONUNG™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Läs mer

error: