Syntetiskt bivax kallas ibland syntetiskt vax där man försökt matcha egenskaperna i ”äkta” bivax. Men ”syntetiskt bivax” är dock lika falskt som att kalla en produkt ”syntetisk honung”. D.v.s. antingen är det bivax eller så är det inte bivax. Det rätta namnet ska alltså vara ”syntetiskt vax” annars är det falsk marknadsföring.
Begreppet syntetiskt bivax används ofta som ingrediens i t.ex. skönhets- och hudvårdsprodukter som cerat och salvor, för att spara/tjäna pengar och marknadsföra produkterna till veganer. Syntetiskt vax kan tyvärr ha motsatt effekt till vad veganer eftersträvar; det kan orsaka hudirritationer och t.o.m. vara ett miljögift.
Om man som vegan inte vill använda bivax bör man välja vegetabiliska vaxer istället för syntetiska. Men även vegetabiliska vaxer kan ha enormt negativ djur- och miljöpåverkan jämfört med svenskt lokalt bivax, i och med avverkning, vattenbrist och utsläpp etc. i något fjärran land. Man kan faktiskt överväga att använda bivax från lokala biodlare eftersom det sällan är den typ av industriellt utnyttjande av djur/insekter som ofta uppmålas i vegansk media. Bivax är en biprodukt av binas pollinering som är avgörande för många grödor inom lantbruket. Och i Sveriges redan skövlade och odlade skogar/natur är honungsbin beroende av att biodlare förser dom med husrum och skötsel för överlevnad.