ALLT OM HONUNG
Tassalva med bivax för hund och katt | ALLT OM HONUNG

Tassalva med bivax

Tillverka egen tassalva med bivax och rapsolja, ingredienser som är snälla mot djur och natur. Tassalva skyddar trampdynor hos hund och katt mot snö, kyla, fukt, vägsalt och annat som skadar och sliter. Särskilt vintertid är det bra att mjukgöra, lindra och förebygga hårda och spruckna trampdynor.

Genom att göra egen tasssalva kan du försäkra dig om att salvan inte innehåller konserveringsmedel, parfym eller exotiska ingredienser med höga koldioxidutsläpp. Hemgjord tassalva är från giftiga ämnen och ofarlig för husdjuren att slicka i sig. Receptet är samma som vanlig bivaxsalva så även husse och matte kan använda tassalva på sina händer.

Film som visar hur du gör egen salva med bivax och vegetabilisk olja.

Ingredienser i tassalva

 • 20% bivax
 • 80% rapsolja, eller annan vegetabilisk olja

Gör så här

 1. Smält bivax och vegetabilisk olja sakta i ett vattenbad på spisen. Använd en tom burk av glas eller metall som smältkärl och ställ i en kastrull med vatten.
 2. Koka upp vattnet och sänk ner värmen.
 3. Rör om tills bivaxet smält.
 4. Bivax brinner så lämna det inte obevakat under uppvärmningen.
 5. Ta ut glasburken ur vattenbadet eller mikrovågsugnen.
 6. Tillsätt eventuella tillsatser när salvan fått en smörig konsistens och rör om igen.
 7. Häll salvan i salvaburkar med lock och låt svalna.
 8. Det kan bli ett hårdare vaxskikt på salvan när den svalnar, du kan undvika det genom att röra salvan medan den stelnar.
 9. Långtidsförvara din tassalva mörkt och svalt.

Ändra konsistensen i tassalva

Är du inte nöjd med ditt första försök kan du smälta om salvan och tillföra respektive olja eller bivax efter tills du har en konsistens du är nöjd med.

 • Öka mängden bivax för fastare och hårdare, cerat-lik konsistens.
 • Öka mängden olja för mjukare, smörigare eller krämig konsistens.

Tassalva med bivax för hund och katt | ALLT OM HONUNG

Använda tassalva

Stryk ett tunt lager tassalva på torra hud trampdynor som behöver extra skydd och vård. Använd salvan sparsamt och bara vid behov.

Hållbarhet i bivaxsalva

Långtidsförvara salva med bivax mörkt och svalt, gärna i kylskåp. Tassalvan är bäst före ungefär 6 månader vid sval förvaring, med ett par droppar E-vitamin håller den kanske 12 månader.

Dofta på salvan om den har stått lång tid varmt. Tassalva behöver inte vara oanvändbar för att den blivit gammal, den kan fortfarande vara utmärkt till att smörja in t.ex. trädetaljer, skinn eller textil.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: