ALLT OM HONUNG
Torrone / Nougat med honung

Torrone / Nougat med honung

En kladdig godsak av honung och mandel och/eller nötter. I Italien kallas det Torrone och i Frankrike säger man Nougat, motsvarande traditionella sötsaker förekommer i många kulturer och varianter.

Ingredienser

  • 225 g honung
  • 175 g socker
  • 1/2 dl vatten
  • 1 st äggvita
  • 1/2 krm salt
  • Ca 3 dl mandel (och/eller t.ex. valnötter, hasselnötter etc.)
  • Ca 1-2 dl majsmjöl (alternativt potatismjöl, men det kan ge lite matigare smak)
  • Ca 90 g mörk choklad

Tillagning

  1. Koka honung, socker och vatten i en kastrull och rör då och då.
  2. När temperaturen når 140°C ställer du kastrullen åt sidan.
  3. Vispa äggvita och salt till hårt skum med visp eller i matberedare.
  4. Tillsätt den varma honungslagen till äggvitan i en tunn stråle. Vispa på låg hastighet tills smeten svalnar lite, men utan att bli kall. Vänd ner nötterna i smeten med slev.
  5. Mjöla bakbord och händer med majsmjöl alternativt potatismjöl.
  6. Knåda smeten till en eller två limpor och lägg på bakplåtspapper i avlång bakform.
  7. Pudra med majsmjöl eller potatismjöl för att ytan inte ska klibba.
  8. Låt svalna ca 2 timmar i rumstemperatur.
  9. Smält choklad i vattenbad, pensla över och låt stelna.
  10. Förvara mörkt och svalt i kylskåp eller källare, i burk med lock. Lägg gärna bakplåtspapper i underkant så att det inte klibbar fast i botten.
  11. Skär i bitar vid servering.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.