ALLT OM HONUNG
Torrone / Nougat med honung

Torrone / Nougat med honung

En kladdig godsak av honung och mandel och/eller nötter. I Italien kallas det Torrone och i Frankrike säger man Nougat, motsvarande traditionella sötsaker förekommer i många kulturer och varianter.

Ingredienser

  • 225 g honung
  • 175 g socker
  • 1/2 dl vatten
  • 1 st äggvita
  • 1/2 krm salt
  • Ca 3 dl mandel (och/eller t.ex. valnötter, hasselnötter etc.)
  • Ca 1-2 dl majsmjöl (alternativt potatismjöl, men det kan ge lite matigare smak)
  • Ca 90 g mörk choklad

Tillagning

  1. Koka honung, socker och vatten i en kastrull och rör då och då.
  2. När temperaturen når 140°C ställer du kastrullen åt sidan.
  3. Vispa äggvita och salt till hårt skum med visp eller i matberedare.
  4. Tillsätt den varma honungslagen till äggvitan i en tunn stråle. Vispa på låg hastighet tills smeten svalnar lite, men utan att bli kall. Vänd ner nötterna i smeten med slev.
  5. Mjöla bakbord och händer med majsmjöl alternativt potatismjöl.
  6. Knåda smeten till en eller två limpor och lägg på bakplåtspapper i avlång bakform.
  7. Pudra med majsmjöl eller potatismjöl för att ytan inte ska klibba.
  8. Låt svalna ca 2 timmar i rumstemperatur.
  9. Smält choklad i vattenbad, pensla över och låt stelna.
  10. Förvara mörkt och svalt i kylskåp eller källare, i burk med lock. Lägg gärna bakplåtspapper i underkant så att det inte klibbar fast i botten.
  11. Skär i bitar vid servering.
error: