Frasiga skorpor bakade med vete och honung, precis som på den gamla goda tiden. Avnjutes till fika eller mellanmål. Här gör vi traditionsenligt gammeldagsa runda bullar som bräcks itu med en Settmans honungskam, en avtäckningsgaffel med raka nålar, eller en vanlig gaffel.
Ingredienser
- 125 g smör eller 80 g ister, säljs även som matfett eller svinfett
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1 tsk salt
- 3 msk honung
- 1 tsk bakpulver
- 2-3 tsk kardemumma
- Ca 10-12 dl speltvete eller vetemjöl
Gör så här
- Blanda jäst, salt och honung.
- Smält smör eller ister i ljummen mjölk och blanda med jäst-blandningen.
- Blanda bakpulver med vetemjöl.
- Rör ner mjölet i mjölk-blandningen en del i taget.
- Blanda väl till en deg.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek ca 1 timme.
- Stjälp upp degen och dela den i två delar.
- Rulla ut längder av varje del och dela varje längd i ca 24 bitar.
- Rulla varje bit till en rund bulle och placera på bakplåtar.
- Låt jäsa till dubbel storlek och ställ ugnen på 200°C.
- Baka i mitten av ugnen ca 8 minuter eller tills bullarna får färg.
- När bullarna har svalnat bryter du isär dom med en Settmans honungskam, avtäckningsgaffel eller med en vanlig gaffel.
- Grädda med brutna sidan uppåt ca 3-4 minuter 200°C eller tills bullarna får färg.
- Sänk temperaturen till 70°C och torka skorporna långsamt på en plåt med hög kant, med ugnsluckan på glänt. Det kan ta ca 1 timme eller längre, rör om skorporna då och då.
- Servera skorporna som dom är, eller med smör, ost eller marmelad.
- Förvara skorporna i plåtburk så dom håller sig torra.