ALLT OM HONUNG
Kallslungad honung - Kallrörd honung

Kallslungad honung

Kallslungad honung är ett marknadsföringstrix som användes av en stor honungsproducent i Tyskland på 1980-talet. I en bikupa är det ca 35°C, så varmt blir det sällan i ett slungrum. Biodlare kan utnyttja solens energi via fönster på solsidor, fläktar eller element, för att hålla en temperatur någorlunda lik kupvärmen, för att inte göra honungen seg och accelerera kristallisering, men det skadar inte honungen. Om värmen i slungrummet är över 40°C finns det risk att vaxkakorna smälter.

Begreppen kallslungad honung, kallrörd honung eller rå honung används ibland för att påstå att en sådan honung skulle vara bättre än en annan honung. Men motsatsen varmslungad finns inte. Det en del biodlare egentligen menar med kallslungad är opastöriserad. Skulle biodlaren försöka slunga honungen i ett kall lokal eller nedkylt kylrum får denne knappast ur honungen ur vaxkakorna.

Vill man som konsument köpa honung som hanterats skonsamt och inte hettats upp över 35°C eller pastöriserats är det säkrast välja honung med tydligt ursprung. Välj inte industriell honung märkt med ursprung EU/Icke EU som sannolikt har värmts transporterats, blandats och processats runt om i världen. Köp istället svensk honung från lokala biodlare och deras eventuella återförsäljare som kan berätta om hur deras produkter hanteras.

error: