Baklava med honung

Baklava - Honung - Honungsbaklava

Baklava är ett sött bakverk dränkt i honung, som härstammar från Mellanöstern och Balkan. Baklava serveras ofta till starkt, svart kaffe som konstrast till sötman.

Ingredienser

Honungslag
3 dl honung
2 1/2 dl vatten
Saften av en citron
1 msk apelsinblomvatten  (säljs i välsorterade matbutiker och på nätet) eller apelsinjuice

Deg och fyllning
250 g filodeg
225 g smör
400 g valnötter, pistagenötter eller mandlar
1/2 tsk kanel

Tillagning

Tina filodegen (om den är fryst).

Värm honung, vatten och citronsaft i en kastrull under omrörning tills honungen har löst sig. Låt svalna och tillsätt apelsinblomvatten eller apelsinjuice.

Sätt ugnen på 175°.

Hacka nötterna grovt, för hand eller i matberedare. Blanda med kanel. Pensla en ugnssäker form med smör.

Lägg ner en filodegsplatta. Pensla med smält smör. Gör två lager till på samma sätt. Strö över nöt- och kanelblandingen. Gör åtta lager till med filodegsplattor och penslat smör mellan varje lager.

Skär baklavan i önskat antal bitar. Grädda i mitten av ugnen cirka 20-30 minuter tills baklavan blir gyllenbrun.

Häll över honungslagen jämnt och låt svalna innan servering. Låt gärna baklavan stå täckt med plastfolie över natten. Baklavan är söt och håller flera dagar i rumstemperatur.

Honung Bivax Bipollen Bok
Svensk honung - Köpa Honung - Närproducerad Honung
Biodling
PR-Produkter för Svensk biodling, biodlare och honung
Tryck egna etiketter

Recept och tips med biprodukter

ALLT OM HONUNG™ copyright © ARTCOPY SWEDEN AB. Innehållet är juridiskt skyddat och får ej kopieras eller digitalt överföras till andra innehållsägare. Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Läs mer

error: