Baklava är ett sött bakverk dränkt i honung som härstammar från Mellanöstern och Balkan. Baklava serveras ofta till starkt, svart kaffe som kontrast till sötman.
Honungslag
- 3 dl honung
- 2 1/2 dl vatten
- Saften av en citron
- 1 msk apelsinblomvatten (säljs i välsorterade matbutiker och på nätet) eller apelsinjuice
Deg och fyllning
- 250 g filodeg
- 225 g smör
- 400 g valnötter, pistagenötter eller mandlar
- 1/2 tsk kanel
Gör så här
- Tina filodegen (om den är fryst).
- Värm honung, vatten och citronsaft i en kastrull under omrörning tills honungen har löst sig. Låt svalna och tillsätt apelsinblomvatten eller apelsinjuice.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Hacka nötterna grovt, för hand eller i matberedare. Blanda med kanel. Pensla en ugnssäker form med smör.
- Lägg ner en filodegsplatta i formen. Pensla med smält smör. Gör två lager till på samma sätt. Strö över nöt- och kanelblandingen. Gör åtta lager till med filodegsplattor och penslat smör mellan varje lager.
- Skär baklavan i önskat antal bitar. Grädda i mitten av ugnen cirka 20-30 minuter tills baklavan blir gyllenbrun.
- Häll över honungslagen jämnt och låt svalna innan servering. Låt gärna baklavan stå täckt med plastfolie över natten. Baklavan är söt och håller flera dagar i rumstemperatur.