ALLT OM HONUNG
Vildjäst färskmjöd Mjöd recept | ALLT OM HONUNG

Vildjäst färskmjöd

Recept på hur du kan vildjäsa ditt eget mjöd på enbart honung och vatten, helt utan tillsatser. Ett traditionellt och naturligt mjöd med bevarad honungssmak. Avnjut ditt vildjästa mjöd tidigt under jäsningen som ett färskt mjöd för frisk, söt honungsarom och mild alkoholhalt.

Honungen är A och O

Som alltid är det av högsta vikt att honungen är lokalt skördad, äkta och av god kvalitet, inte minst för smakens skull. Under inga omständigheter ska hårdprocessad industri-honung användas. Ett bra sätt att skilja autentisk honung från processad är att honungen är märkt med biodlarens sanna namn och kontaktuppgifter. Du ska inte använda honung ursprungsmärkt med EU/Icke EU, kombinationer av ursprungsländer eller honung som saknar biodlarens kontaktuppgifter. Handla honung direkt från biodlaren eller dess återförsäljare för att undvika bedrägerier. 

Det finns som vanligt inga garantier för ett lyckat resultat men så länge honungen är oprocessad, vattnet kommer från en ren källa och verktygen är rena, så har du goda förutsättningar att lyckas med ditt vildjästa mjöd.

Gör en liten sats

Det är en god idé att du använder en mindre jäskärl när du vildjäser ditt mjöd och tänker dricka det ”färskt”. Dels för att du ska dricka upp det innan det jäser för länge, och dels för att om du misslyckas så blir förlusten av honung inte så stor. Så du kan alltså utan problem halvera receptet nedan beroende på hur stort ditt kärl är. Detta gäller visserligen även mjöd med tillsatt jäst men vildjäsningen kan vara mer oförutsägbar.

Ingredienser

  • Ca 2 kg honung
  • 8 liter friskt källvatten

Utrustning

  • Jäskärl
  • Jäsrör

Gör så här

  1. Rör ut honung och vatten i ett jäskärl med lock eller kork, eller blanda till i en kastrull och häll sedan i jäskärlet.
  2. Sätt på eventuellt lock eller kork med jäsrör på jäskärlet. 
  3. Ställ kärlet i rumstemperatur ca 23°C, gärna på ett värmegolv eller intill ett väggelement.
  4. Invänta att en stilla jäsning kommer igång. Ha tålamod.
  5. Efter cirka 2 veckor har du förhoppningsvis fått igång en jäsning och det är dags att provsmaka ditt färskmjöd. Ta av jäsröret, tappa upp en lämplig mängd mjöd i en liten kanna, och sätt tillbaka jäsröret igen.
  6. Låt mjödet jäsa vidare i jäskärlet och drick allt eftersom, med måtta.

Läs mer om mjöd

error: