Recept på marmelad av björnbär sötad med honung. Gott på t.ex. smörgås, scones eller till ostbrickan. Receptet ger ungefär liten burk björnbärsmarmelad.
Ingredienser
200 g björnbär, färska eller frysta
1 dl vatten
1 dl honung
1 litet äpple, knappt moget, rivet (eller något annat med pektinhalt)
Tillagning
- Koka björnbär, rivet äpple och vatten i kastrull utan lock ca 10 min, tills bären mjuknar och massan klarar marmeladprov. Marmeladprov görs genom att du skedar ut en klick på ett fat. Skrapa med skeden genom klicken – flyter marmeladen ihop är den inte klar, håller den sig kvar på sidorna är marmeladen klar.
- Ta kastrullen från värmen och rör ner honungen.
- Koka upp igen ställ från värmen och skumma av om du inte vill ha skum.
- Häll i en ren, varm glasburk och sätt på lock.
- Förvara björnbärsmarmeladen i kylskåp.