ALLT OM HONUNG
Braständare med bivax och kottar | ALLT OM HONUNG

Braständare med bivax

Tillverka egna braständare av bivax och t.ex. kottar, kvistar eller gamla trasor. Till braständare rekommenderar vi inte att du handlar nytt fint bivax – som i första hand bör användas till saker som salvor, polishbivaxljus eller vaxmellanväggar – utan att du istället sparar och smälter ner gamla stumpar och spill från bivaxljus.

Använder du smältkanna, vaxsmältare för vaxhantering, eller andra kärl till smältning brukar det med tiden bli en grå-gul eller brun smet av orenheter i botten som också är utmärkt till att framställa braständare.

Använder du kottar ska du se till att de är torkade innan. Det behöver behöver inte vara kottar som material utan kan till exempel vara kvistar, kartongbitar eller remsor av gamla trasor, av växtbaserat, ofärgat tyg. Det viktiga är att det inte är något naturfrämmande material med plast eller kemikalier som du bränner i din brasa.

Redskap och material

  • Smältkanna eller kärl i vattenbad
  • Stumpar och spill från bivaxljus
  • Kottar eller småkvistar, torkade
  • Bitar av uttjänt, naturligt tyg

Gör så här

  1. Smält bivax tills det är flytande. Smältkanna rekommenderas, annars gör du ett vattenbad genom att ställa en plåt- eller glasburk med bivaxet i en kastrull med vatten.
  2. Doppa kottar, kvistar eller trasbitar i bivaxet med t.ex. en kökspincett.
  3. Låt det doppade materialet torka på papper som fångar upp spill. Spillet återför du till smältkärlet när det har torkat.
  4. Den sista smeten i smältkärlet torkar du ut med gamla trasbitar som får torka på papper och som sedan också blir braständare.
  5. När du tänder din vedkamin eller vedspis följer du Naturvådsverket’s och kaminförsäljarnas rekommendationer och vägledningar.
error: