Bruna bönor är klassisk husmanskost att se fram emot. Det här receptet är traditionellt smaksatt med honung. Gillar du lite mer hetta eller smak i dina bönor är det bara att tillsätta chili och kryddor som du vill. Receptet ger 6-9 portioner.
Ingredienser
- 500 g bruna bönor
- 1 ½ liter vatten
- 2 tsk salt
- 1-2 msk ättiksprit efter smak
- 2-3 msk honung eller efter smak
Redning och tillbehör till servering
- 1 msk potatismjöl eller vetemjöl
- Rimmat fläsk i skivor
- Gul lök
- Färsk persilja
- Kokt potatis
- Bröd
Eventuell smaksättning
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk rapsolja
- 1 msk chilipulver
- 1 msk paprikapulver
- 1 tsk timjan, mejram eller oregano
- Färsk persilja
Gör så här
- Skölj bönorna och lägg i kallt vatten över natten eller ca 12 timmar.
- Häll bort vattnet från blötläggningen.
- Lägg bönorna i en kastrull. Häll på vatten och koka upp.
- Tillsätt salt och koka under lock ca 1-2 timmar eller tills bönorna är mjuka.
- Tillsätt honung, ättiksprit och eventuell smaksättning efter smak.
- Red mjöl utrört i lite kallt vatten och tillsätt om tjockare konsistens önskas.
- Stek fläsk och eventuell hackad eller skivad lök.
- Servera med bönorna med fläsket och klippt persilja, och eventuellt bröd eller kokt potatis.