ALLT OM HONUNG
Bruna bönor med honung | ALLT OM HONUNG

Bruna bönor med honung

Bruna bönor är klassisk husmanskost att se fram emot. Det här receptet är traditionellt smaksatt med honung. Gillar du lite mer hetta eller smak i dina bönor är det bara att tillsätta chili och kryddor som du vill. Receptet ger 6-9 portioner.

Ingredienser

  • 500 g bruna bönor
  • 1 ½ liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 1-2 msk ättiksprit efter smak
  • 2-3 msk honung eller efter smak

Redning och tillbehör till servering

  • 1 msk potatismjöl eller vetemjöl
  • Rimmat fläsk i skivor
  • Gul lök
  • Färsk persilja
  • Kokt potatis
  • Bröd

Eventuell smaksättning

  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk chilipulver
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk timjan, mejram eller oregano
  • Färsk persilja

Gör så här

  1. Skölj bönorna och lägg i kallt vatten över natten eller ca 12 timmar.
  2. Häll bort vattnet från blötläggningen.
  3. Lägg bönorna i en kastrull. Häll på vatten och koka upp.
  4. Tillsätt salt och koka under lock ca 1-2 timmar eller tills bönorna är mjuka.
  5. Tillsätt honung, ättiksprit och eventuell smaksättning efter smak.
  6. Red mjöl utrört i lite kallt vatten och tillsätt om tjockare konsistens önskas.
  7. Stek fläsk och eventuell hackad eller skivad lök.
  8. Servera med bönorna med fläsket och klippt persilja, och eventuellt bröd eller kokt potatis.
error: