Recept på saltgurka, eller snabbsaltad västeråsgurka sötad med honung. Så värst snabbt går det egentligen inte, du bör helst vänta en vecka innan servering. Servera som tillbehör t.ex. på smörgås, i maträtter eller som förrätt med gräddfil och honung.
Ingredienser
Ca 1 kg västeråsgurka
Ca 10 dillkronor
Ca 10 blad av svartavinbär
Honungslag
1 liter vatten
1/2 dl salt
1 msk honung, eller efter smak
2 msk ättiksprit
Gör så här
- Blanda ingredienserna för honungslagen. Är honungen hård kan du värma lagen lätt i en kastrull tills den smälter.
- Skölj och borsta gurkorna.
- Stick gurkorna med gaffel eller grov nål.
- Skölj svartavinbärsblad och dill.
- Lägg gurkor, blad och dill prydligt i glasburkar.
- Häll över lag tills den täcker och sätt på lock.
- Låt stå i kylskåp ungefär en vecka innan servering.
- Oöppnad burk håller cirka 1-2 månader i sval förvaring.