ALLT OM HONUNG
Butterkaka med honung | ALLT OM HONUNG

Butterkaka med honung

Alla blir på bättre humör av en butterkaka med honung till fikat. Den här receptet används fyllning med honung, mandelmassa, kanel och russin. Du kan givetvis fylla med anan krydda som t.ex. kardemumma, vaniljkräm eller vad du än föredrar.

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 25 jäst
  • 1/4 tsk salt
  • 1/2 dl honung
  • 1 tsk kardemumma, stött
  • 6–7 4 dl vetemjöl

Fyllning

  • 50 g smör
  • 3 msk honung
  • 100 g mandelmassa
  • 1/2 msk kanel
  • Russin, om du vill

Garnering

  • 1 uppvispat ägg till pensling
  • Pärlsocker eller glasyr, om du vill

Gör så här

  1. Smält smör i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till kupvärme ca 37°.
  2. Smula jäst i en bunke och tillsätt mjölk-smör-blandningen.
  3. Tillsätt salt, honung, kardemumma och det mesta av mjölet.
  4. Arbeta ihop en rund och smidig deg, låt jäsa under duk ca 30 min.
  5. Lägg degen på mjölat bord och kavla ut en lång bit ca 25×45 cm.
  6. Bred ut fyllningen och rulla ihop en rulle från långsidan. Skär rullen i ca 24 bitar.
  7. Smörj två runda formar ø ca 25 cm och ställ ca 10-16 bitar i den (eller placera alla bitar på en smord plåt med höga kanter). Ställ inte för tätt, använd hellre flera formar eller plåtar om det blir för tajt.
  8. Jäs under duk 25-30 min.
  9. Pensla kakorna med lätt vispat ägg och lägg på eventuell pärlsocker.
  10. Grädda i ugn 200°C ca 20 min tills kakan får färg.
  11. Stjälp upp kakan och låt svalna på galler under duk.
  12. Spritsa på eventuell glasyr av florsocker när kakan har svalnat.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.