ALLT OM HONUNG
Danskt rågbröd med honung | ALLT OM HONUNG

Danskt rågbröd med honung

Recept på grovt bröd i dansk still bakat med råg, frön och honung. Ett kraftigt bröd som du orkar vandra halva Östgötaleden på. Förbereds dagen innan bakning.

Ingredienser för dag 1

  • 5 dl hel råg, rågflingor eller rågkross
  • 5 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrö
  • 2 msk salt
  • 5 dl vatten

Gör så här dag 1

  1. Lägg råg, solrosfrön, linfrö och salt i en bunke.
  2. Koka vatten, häll i bunken, täck över och ställ i kylskåp över natten.

Ingredienser för dag 2

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 3 dl mörkare honung typ sensommarhonung eller ljung
  • 7 dl grovt rågmjöl
  • 7 dl vetemjöl

Gör så här dag 2

  1. Rör ner jäst i ljummet vatten i en matberedare eller degmaskin.
  2. Tillsätt honung, rågmjöl, vetemjöl samt fröblandningen från dagen innan.
  3. Mixa ca 5-10 minuter i matberedare, handknåda sedan degen ca 10 minuter. Använder du degmaskin kör du på låg effekt ca 20-30 minuter.
  4. Pensla 2-3 brödformar med rapsolja. 
  5. Lägg degen i formarna och låt jäsa under duk ett par timmar.
  6. Spreja vatten med blomspruta över bröden.
  7. Grädda i 250°C ugn 10 minuter.
  8. Sänk värmen till 180°C och grädda ca 1 timme till.
  9. Ta bröden från formarna och låt svalna på galler.
  10. Låt bröden vila i bakduk tills nästa dag om du kan hålla dig.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.