Recept på grovt bröd i dansk still bakat med råg, frön och honung. Ett kraftigt bröd som du orkar vandra halva Östgötaleden på. Förbereds dagen innan bakning.
Ingredienser för dag 1
- 5 dl hel råg, rågflingor eller rågkross
- 5 dl solrosfrön
- 1 dl linfrö
- 2 msk salt
- 5 dl vatten
Gör så här dag 1
- Lägg råg, solrosfrön, linfrö och salt i en bunke.
- Koka vatten, häll i bunken, täck över och ställ i kylskåp över natten.
Ingredienser för dag 2
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 3 dl mörkare honung typ sensommarhonung eller ljung
- 7 dl grovt rågmjöl
- 7 dl vetemjöl
Gör så här dag 2
- Rör ner jäst i ljummet vatten i en matberedare eller degmaskin.
- Tillsätt honung, rågmjöl, vetemjöl samt fröblandningen från dagen innan.
- Mixa ca 5-10 minuter i matberedare, handknåda sedan degen ca 10 minuter. Använder du degmaskin kör du på låg effekt ca 20-30 minuter.
- Pensla 2-3 brödformar med rapsolja.
- Lägg degen i formarna och låt jäsa under duk ett par timmar.
- Spreja vatten med blomspruta över bröden.
- Grädda i 250°C ugn 10 minuter.
- Sänk värmen till 180°C och grädda ca 1 timme till.
- Ta bröden från formarna och låt svalna på galler.
- Låt bröden vila i bakduk tills nästa dag om du kan hålla dig.