ALLT OM HONUNG
Danskt rågbröd med honung | ALLT OM HONUNG

Danskt rågbröd med honung

Recept på grovt bröd i dansk still bakat med råg, frön och honung. Ett kraftigt bröd som du orkar vandra halva Östgötaleden på. Förbereds dagen innan bakning.

Ingredienser för dag 1

  • 5 dl hel råg, rågflingor eller rågkross
  • 5 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrö
  • 2 msk salt
  • 5 dl vatten

Gör så här dag 1

  1. Lägg råg, solrosfrön, linfrö och salt i en bunke.
  2. Koka vatten, häll i bunken, täck över och ställ i kylskåp över natten.

Ingredienser för dag 2

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 3 dl mörkare honung typ sensommarhonung eller ljung
  • 7 dl grovt rågmjöl
  • 7 dl vetemjöl

Gör så här dag 2

  1. Rör ner jäst i ljummet vatten i en matberedare eller degmaskin.
  2. Tillsätt honung, rågmjöl, vetemjöl samt fröblandningen från dagen innan.
  3. Mixa ca 5-10 minuter i matberedare, handknåda sedan degen ca 10 minuter. Använder du degmaskin kör du på låg effekt ca 20-30 minuter.
  4. Pensla 2-3 brödformar med rapsolja. 
  5. Lägg degen i formarna och låt jäsa under duk ett par timmar.
  6. Spreja vatten med blomspruta över bröden.
  7. Grädda i 250°C ugn 10 minuter.
  8. Sänk värmen till 180°C och grädda ca 1 timme till.
  9. Ta bröden från formarna och låt svalna på galler.
  10. Låt bröden vila i bakduk tills nästa dag om du kan hålla dig.
error: