Ett förträffligt sött dessertvin med plommon och honung som passar perfekt till ostbrickan. Ett fint sätt att ta vara på skörden under bra plommonår. Vi använde plommonsorten ’Reine Claude d’Oullins’ i det här receptet men det går bra med andra sorter. En fördel är att ju sötare plommon desto bättre och starkare blir vinet.
Ingredienser
5 kg plommon + 2,5 l vatten
3 kg honung + 2 l vatten
50 g jäst (vanlig ”blå” bakjäst går utmärkt)
Redskap
1 kärl med lock
1 jäskärl med jäsrör
1 sil
Gör så här
- Tryck sönder plommonen i ett kärl. Koka upp 2,5 liter vatten och skålla plommonen i kärlet. När vätskan med plommonen svalnat till under 25°C smular du ner jästen. Rör om väl så jästen blandas. Låt stå 3-4 dagar med löst påsatt lock och rör om varje dag.
- Sila av saften från plommonen och fyll i ett jäskar. Koka honungen med 2 liter vatten och låt svalna till under 25°C innan du häller det i jäskaret med plommonvattnet. Sätt på jäsrör och låt stå i rumsvärme tills jäsningen kommer igång. Sedan får vinet jäsa på svalare plats i 4-6 månader.
- Tappa om och häll bort bottensats någon gång under vintern eller våren. Våren året därpå kan du njuta av vinet. Förvara vinet svalt och tappa i mindre karaff vid servering. Förslagsvis serveras det till en lokal, gärna stark ost.
I den här filmen visas hur dessertvinet tillverkas.