Om du vill ersätta socker med honung kan du räkna med att 1 dl socker motsvarar 1/2 dl honung. Men observera att det bara är en utgångspunkt. I vissa recept kan du lika gärna ersätta 1 dl socker med 1 dl honung. Resultatet kan variera mellan recept och vilken sorts honung du använder, så det är alltid säkrast att prova sig fram.
Att tänka på när du ersätter socker med honung
- 1 dl socker motsvarar 1/2 dl honung
- Honung upplevs som dubbelt så sött som socker.
- I recept som innehåller 2 dl socker kan du byta ut 1 dl av sockret mot 1/2 dl honung.
- Minska ugnstemperaturen med 10-20°C eftersom honung har en lägre brännpunkt än socker.
- Olika honungssorter och recept kan ge olika resultat.
- Sirap kan ofta ersättas med samma mängd honung.
- Istället för att använda decilitermått för fast honung är det lättare att väga den, se detaljerade jämförelser av volym och vikt.
- För hantering i vissa recept kan du även smälta honung med fast konsistens, men i de flesta recepten är fast eller trögflytande honung smidigare.