ALLT OM HONUNG
Fläderbärssaft med honung | ALLT OM HONUNG

Fläderbärssaft med honung

Många är mycket förtjusta i fläderblomssaft men för den som inte provat är fläderbärssaft minst lika gott. Här är ett recept på hur du kan göra helt lokalt tillverkad egen saft av färska eller frysta bär från fläder och söta med honung.

Ingredienser

1,5 l fläderbär
4 dl vatten
500 g honung, eller efter smak

Gör så här

  1. Plocka klasar av fläderbär och skölj med vatten eller använd frysta bär.
  2. Koka upp vattnet och lägg i fläderbären.
  3. Låt koka ca 5-10 minuter tills bären brister i skalen.
  4. Mosa bären med potatisstomp (pärastamp).
  5. Häll i en silduk med ställning och låt självrinna ca 30-60 minuter i en kastrull.
  6. Koka upp vätskan. Rör ner honungen direkt, eller och låt svalna till cirka 40°C om du inte vill pastörisera honungen.
  7. Ta ifrån värmen och skumma av om du inte vill ha med skum.
  8. Tappa med tratt i rena flaskor med kork.
  9. Förvara i kyl och konsumera inom någon vecka, eller frys in fläderbärssaften i frysbar förpackning.
  10. Saften är koncentrerad och späds med vatten vid servering.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: