ALLT OM HONUNG
Fläderblomssaft mer honung - Recept

Fläderblomssaft med honung

När flädern blommar och honungen är nyslungad, då vet biodlaren att det är dags att göra fläderblomssaft. Klipp klasar med fläderblommor under sommaren men spara några att du kan göra egen fläderbärssaft under sensommaren, den är ju minst lika god.

Ingredienser

  • 20-30 klasar fläderblommor
  • 2 liter vatten
  • Ca 1 kg honung, eller efter smak
  • 2-3 citroner

Gör så här

  1. Skölj fläderblomsklasar, skiva citroner och lägg i en stor gryta eller bunke.
  2. Koka upp vatten och rör ner honung så att det löser sig. Vill du inte hetta upp honungen kan du röra ner den efter steg 3, när vattnet är fingervarmt, cirka 40°C.
  3. Häll honungslagen över blommorna och citronerna.
  4. Ställ kärlet svalt minst ett dygn.
  5. Sila och tappa saften genom tratt på flaska med kork.
  6. Förvara glasflaska i kylskåp en begränsad tid, eller frys in i flexibel förpackning.
  7. Fläderblomssaften är koncentrerad och späs ut med kallt vatten vid servering.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.