Hästkastanjsalva med bivax

Hästkastanjsalva med hästkastanjolja och bivax

Bin och biodlare här all anledning att älska det ståtliga trädet Hästkastanj (Aesculus hippocastanum) med de lysande blomljusen som ger både pollen och nektar. Under det rika bladverket finner man angenäm skugga under varma sommardagar. Slottsträdgårdar och alléer pryds av trädet som kom till oss på 1700-talet från sydosteuropa. Där har hästkastanjen sedan antiken haft sin plats som naturläkemedel. Ända ner till rötterna används trädets delar inom folkmedicinen. 

Frukternas innehåll besitter sammandragande, smärtstillande och inflammationshämmande substanser. Dessa anses stärka kroppens vensystem, även mot svullna ben, vadkrämpor, åderbrock, blåmärken, muskelsmärtor, reumatism och gikt uppskattar man dess verkningar skriver Deutsche Apiterapie-Zeitung.

Hästkastanjtinktur

Ingredienser/utrustning
6-8 hästkastanjer
150 ml ren okryddad sprit på min 40% alkohol
Glasburk med tätslutande lock

Gör så här
Skär 6-8 hästkastanjer i 4-6 delar. Lägg kastanjerna i en glasbruk och häll över spriten. Lät stå i 3-6 veckor i rumstemperatur och skaka burken dagligen. Sila därefter genom ett kaffefilter och förvara tinkturen i glasburk.

Hästkastanjsalva

Ingredienser/utrustning
30 ml vegetabilisk olja
10 g bivax
30 ml hästkastanjetinktur
Några droppar eterisk olja (om du vill)
Burk/burkar med lock till salvan
Kastrull med vatten till vattenbad

Gör så här
Smält försiktigt bivaxet i vattenbad (se recept på bivaxsalva). Tillsätt hästkastanjetinktur och eventuellt några droppar eterisk olja för doft och E-vitamin för längre hållbarhet. Fyll i rena burkar och sätt på lock. Salvan håller minst 6 månader eller ännu längre med tillsatt E-vitamin. Långtidsförvara gärna salvan i kylskåp.

Användning

Vid åderbråck masseras benen med hästkastanjsalvan morgon och kväll. Salvan främjar blodcirkulationen och verkar vävnadsavslappande.

Biodlingsföretagarna
Svensk honung - Köpa Honung - Närproducerad Honung
Biodling
PR-Produkter för Svensk biodling, biodlare och honung
Tryck egna etiketter

Recept och tips med biprodukter