Extra frasiga skorpor av grahamsmjöl som traditionellt bakas med honung. Perfekt till fika eller mellanmål. Här gör vi gammeldagsa runda bullar som bräcks itu med en Settmans honungskam, en avtäckningsgaffel eller en vanlig gaffel. Servera dina honungsskorpor med smör, ost och marmelad.
Ingredienser
- 150 g smör eller 100 g ister
- 5 dl mjölk
- 50 jäst
- 1 tsk salt
- 1/2-1 dl honung
- 1 tsk bakpulver
- Ca 10 dl grahamsmjöl
- Ca 3-4 dl speltvete eller vetemjöl
Gör så här
- Värm mjölken ljummen och rör ner jäst, salt och honung.
- Smält smöret.
- Blanda bakpulver med grahamsmjölet och rör ner i mjölk-blandningen.
- Tillsätt det smälta smöret och blanda.
- Tillsätt 3-4 dl vetemjöl och blanda väl till en deg.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek ca 1 timme.
- Stjälp upp degen och dela den i två delar.
- Rulla ut längder av varje del och dela varje längd i ca 24 bitar.
- Rulla varje bit till en rund bulle och placera på bakplåtar.
- Låt jäsa till dubbel storlek och ställ ugnen på 200°C.
- Baka i mitten av ugnen ca 8 minuter eller tills bullarna får färg.
- När bullarna har svalnat bryter du isär dom med en Settmans honungskam, eller med en vanlig gaffel.
- Grädda med brutna sidan uppåt ca 3-4 minuter 200°C eller tills bullarna får färg.
- Sänk temperaturen till 70°C och torka skorporna långsamt på en plåt med hög kant, med ugnsluckan på glänt. Det kan ta ca 1 timme eller längre, rör om skorporna då och då.
- Förvara skorporna i plåtburk så dom håller sig torra.