Saftigt och sött rågbröd med honung, pommeransskal och vackert brungräddad skorpa. Många känner säkert till motsvarigheten sirapslimpa – men frågar du biodlaren är honungslimpa mer gediget och mycket, mycket godare, naturligtvis. Ett matbröd som passar när som helst, prova med smör och Västerbottenost.
Ingredienser
- 5 dl filmjölk
- 50 g jäst
- 2 dl honung
- 50 g smör, smält
- 1 msk pomeransskal, stött eller malt
- 1 msk salt
- 12 dl rågsikt (har du inte rågsikt så kan du ta hälften vetemjöl och hälften rågmjöl)
Gör så här
- Lös jästen i filmjölk och honung.
- Tillsätt salt, det stötta pomeransskalet och smöret.
- Blanda med degkrok eller för hand ner 10 dl av rågsikten i degvätskan.
- Låt jäsa 2 tim på varm plats om filmjölken varit kylskåpskall.
- Tillsätt mera mjöl om degen är lös. Forma 2 runda bröd och låt jäsa till dubbel storlek. I mjölade korgar blir de höga och får vackert mönster, men har du inga korgar får det duga med plåt eller annan form.
- Stjälp upp de jästa bröden på plåt och baka 10 min i 220°C ugn, sätt därefter ner till 180°C ugnsvärme och baka ytterligare 30 min.
- Låt svalna på galler med duk över innan servering.