ALLT OM HONUNG
Honungslimpa - Honungsbröd - ALLT OM HONUNG

Honungslimpa

Saftigt och sött rågbröd med honung, pommeransskal och vackert brungräddad skorpa. Många känner säkert till motsvarigheten sirapslimpa – men frågar du biodlaren är honungslimpa mer gediget och mycket, mycket godare, naturligtvis. Ett matbröd som passar när som helst, prova med smör och Västerbottenost.

Ingredienser

  • 5 dl filmjölk
  • 50 g jäst
  • 2 dl honung
  • 50 g smör, smält
  • 1 msk pomeransskal, stött eller malt
  • 1 msk salt
  • 12 dl rågsikt (har du inte rågsikt så kan du ta hälften vetemjöl och hälften rågmjöl)

Gör så här

  1. Lös jästen i filmjölk och honung.
  2. Tillsätt salt, det stötta pomeransskalet och smöret.
  3. Blanda med degkrok eller för hand ner 10 dl av rågsikten i degvätskan.
  4. Låt jäsa 2 tim på varm plats om filmjölken varit kylskåpskall.
  5. Tillsätt mera mjöl om degen är lös. Forma 2 runda bröd och låt jäsa till dubbel storlek. I mjölade korgar blir de höga och får vackert mönster, men har du inga korgar får det duga med plåt eller annan form.
  6. Stjälp upp de jästa bröden på plåt och baka 10 min i 220°C ugn, sätt därefter ner till 180°C ugnsvärme och baka ytterligare 30 min.
  7. Låt svalna på galler med duk över innan servering.
Honungslimpa - Honungsbröd - ALLT OM HONUNG
Honungslimpa är underbart gott med smör och Västerbottenost.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.