Honungsmüsli eller honungsgranola ger en bra start på dagen och är lättare att göra än du tror. Receptet räcker till cirka 5-15 portioner beroende på hur mycket du konsumerar, dubbla mängden vid större behov. Servera din honungsmüsli till frukost, mellanmål eller dessert.
Prova att blanda olika sorters gryn och flingor vid tillgång. I receptet tillsätter vi honung och vegetabilisk olja efter rostning för skonsam uppvärmning, men du kan välja att rosta allt, inklusive eventuell smaksättning om du föredrar det.
Ingredienser
- 4 dl havregryn (har du rågflingor, kornflingor eller veteflingor kan du ta en del utav varje sorts flingor/gryn)
- 1/2 dl honung
- 2 msk rapsolja
Eventuell smaksättning
- Torkad frukt, t.ex. äpple, päron
- Torkade bär, t.ex. blåbär, lingon, vinbär, russin
- Frön, t.ex. sesamfrö, solroskärnor
- Nötter, t.ex. valnötter, hasselnötter
- Vetegroddar (tillsätts efter rostning)
- Krydda, mald, t.ex. kanel, kardemumma eller ingefära
Till servering
- Yoghurt, filmjölk eller glass
- Färsk frukt eller bär vid säsong, eller torkad
- Extra honung till topping
Tillagning
- Rosta havregryn (och eventuella andra flingor/gryn) på bakplåt cirka 10-15 minuter i ugn på cirka 150-180°C.
- Tillsätt honung och rapsolja i de varma flingorna och blanda väl.
- Låt müslin svalna och förvara i glasburk med tätslutande lock.
- Förgyll din honungsmüsli ytterligare med t.ex. torkad frukt eller bär, frön, nötter eller vetegroddar, och kanske lite malen ingefära, kanel eller kardemumma om du gillar det.
- Servera på yogurt, filmjölk eller glass. Garnera med färsk frukt eller bär om säsongen tillåter och så lite extra honung på toppen så klart!
Video som visar hur du gör egen honungsmüsli.