Vad är en honungslag?
Honungslag är en lösning av vatten och honung som används till:
- Sötning och smaksättning av läsk, drinkar eller andra drycker, inte minst mjöd.
- Sötning och smaksättning av desserter och bakverk.
- Inläggning eller pickling av t.ex. frukt, grönsaker eller sill.
Honungslag med ättika eller vinäger
För inläggning eller pickling av t.ex. sill eller grönsaker används förutom vatten och honung även ättika eller vinäger i honungslagen.
Hur görs en honungslag?
- För att göra en honungslag värms vatten, honung, och eventuell ättika eller vinäger, tills honungen har löst sig.
- Proportionerna av ingredienser kan variera mellan recept med honungslag.
- En utgångspunkt för honungslag kan vara 50% vatten och 50% honung.
Annan betydelse för honungslag
En annan betydelse för honungslag kan vara det faktum att bara 100% äkta honung får kallas honung enligt lag.