En vanlig fråga vi får är hur länge en marmelad, sylt eller gelé som är gjord på honung och frukt eller bär håller i kylskåp. Det är flera faktorer som avgör hållbarheten som; typ av frukt eller bär, mängden honung, hur hur hett och länge du kokar etc, men vi kan ge några råd.
- En oöppnad marmelad kan kan hålla allt från ett par veckor till många månader i kylskåp, svalt skafferi eller jordkällare.
- Honung bidrar till konserveringen av frukten eller bären men lite pressad citrusfrukt som t.ex. citronsaft i ingredienserna kan ge ännu bättre hållbarhet. Det finns givetvis andra konserveringsmedel men vi antar att du vill hålla dina recept utan onödiga tillsatser.
- En lös sylt-konsistens har generellt sett högre risk att mögla snabbare om den är öppnad jämfört med en tjock marmelad eller gelé.
- För säkerhets skull rekommenderar vi att du fryser in din marmelad, sylt och gelé för långtidsförvaring. Det du tar från frysen förvarar du sedan i kylskåp och konsumerar inom ett par veckor.
- Ett annat alternativ är att hålla bär eller frukt fryst och tillaga i ditt recept när du behöver det.
- Men som alltid; titta, lukta och smaka. Ser det konstigt ut eller doftar och smakar illa så är det säkrast att lägga det på komposten.