ALLT OM HONUNG
Päronmarmelad med honung | ALLT OM HONUNG

Hur länge håller marmelad, sylt eller gelé gjord på honung?

En vanlig fråga vi får är hur länge en marmelad, sylt eller gelé som är gjord på honung och frukt eller bär håller i kylskåp. Det är flera faktorer som avgör hållbarheten som; typ av frukt eller bär, mängden honung, hur hur hett och länge du kokar etc, men vi kan ge några råd.

  • En oöppnad marmelad kan kan hålla allt från ett par veckor till många månader i kylskåp, svalt skafferi eller jordkällare.
  • Honung bidrar till konserveringen av frukten eller bären men lite pressad citrusfrukt som t.ex. citronsaft i ingredienserna kan ge ännu bättre hållbarhet. Det finns givetvis andra konserveringsmedel men vi antar att du vill hålla dina recept utan onödiga tillsatser.
  • En lös sylt-konsistens har generellt sett högre risk att mögla snabbare om den är öppnad jämfört med en tjock marmelad eller gelé.
  • För säkerhets skull rekommenderar vi att du fryser in din marmelad, sylt och gelé för långtidsförvaring. Det du tar från frysen förvarar du sedan i kylskåp och konsumerar inom ett par veckor.
  • Ett annat alternativ är att hålla bär eller frukt fryst och tillaga i ditt recept när du behöver det.
  • Men som alltid; titta, lukta och smaka. Ser det konstigt ut eller doftar och smakar illa så är det säkrast att lägga det på komposten.

Tips på recept för sylt, marmelad och gelé

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.