ALLT OM HONUNG

Honungssked / Honey Dipper

Honey Dipper, Honungsdipper, Honungssked, Honungsslev eller Honungspinne kallas speciella skedar eller slevar ämnade för honung. Att servera honung blir lätt en kladdig historia. Som tur är finns dessa köksredskap för spillfri, eller i alla fal enklare hantering av honungen. På engelska brukar dom kallas Honey Dipper (honungs-doppare) eller Honey Spoon (honungs-sked) men i Sverige säger man oftast honungssked eller honungsslev.

Film som visar olika skedar för honung.

Honungsskedar - Honey Dippers - Honey Spoons
Exempel på Honungsskedar (honungsslev, honungsdipper, honungsdoppare, honey dipper, honey spoon).

Honungsskedens material och utformning

Den klassiska honungsskeden för flytande honung känns lätt igen på utformningen. Nedre delen är normalt en tjockare del med försänkningar där honugnen hålls kvar. Den vanligaste honugsskeden är av trä som gör den fint, hållbar och förhoppningsvis miljövänlig. I trä kan man relativ enkelt tillverka egna skedar av dipper-typen om man har en svarv. Antingen i en hel del, eller i två eller tre delar; knopp i toppen, pinne som skaft och en svarvad del för honungen. Tillverkar du en egen honungssked bör du tänka på att anpassa höjden till honungsburken som ska användas.

Olika honungsskedar i metall finns också om man gillar det. De kan se ut som de klassiska av trä eller mer fantasifulla som t.ex. en spiral som fångar upp honungen (i bild ovan till höger) eller en perforerad träsked. Plastskedar är också vanligt, de tål maskindisk men är ju i plast så inte lika charmiga och miljövänliga som de av trä förstås. Honungskedar i glas förekommer dessutom, de är fina men glas har ju en tendens att gå sönder.

How to use a Honey dipper
Doppa, snurra och ringla flytande honung med en Honey Dipper.

Hur används honungsdippern?

Doppa honungsdippern rakt ner i honungen. Ta upp den, vinkla horisontellt och snurra den mellan fingrarna fram och tillbaka för att balansera honungen. Sluta snurra så rinner honungen av. Ringla över t.ex. müsli, bär, pannkakor, glass eller drycker. Doppa inte skeden i t.ex. te om den ska sättas tillbaka i honungsburken.

Min honung är fast och hård, hur använder jag en honungsdipper då?

Nordisk honung blir för eller senare fast i konsistensen, så en smörkniv eller en vanlig sked ersätter då honungsskeden. Smörig honung är lätt att bre på nybakt bröd tillsamman med smör, helt fantastiskt gött! Är honungen väldigt hård så bör du veta att fast honung kan värmas försiktigt så smälter den, blir smörig eller mer flytande beroende på hur länge du värmer, och håller sig flytande ett tag till. Så du har alltid möjligheten att anpassa konsistensen och använda en dipper eller smörkniv året runt om du föredrar det. Läs om hur du gör honung flytande.

Spillfri honungssked - Honung
Praktisk sked som vilar på kanten av honungsburken.

Fiffig honungssked

I ovan visas en specialsked som passar både flytande, smörig eller fast honung. Med böjen på skaftet kan skeden placeras på honungsburkens kant så flytande honung rinner av. Väldigt praktiskt och man kladdar inte ned skaftet som med en vanlig sked eller honungsdipper. Denna typ av sked brukar säljas som tesked eller Tea Spoon, och är givetvis lika praktiskt för t.ex. sylt, marmelad eller gelé.

Honungsprovning - Honung provsmakning
Glasspinnar för honungsprovning.

Stickor för honungsprovning

Glasspinnar av trä är praktiska när man har honungsprovning av sorthonung eller när biodlare ger smakprov på sitt honungssortiment till sina kunder.

Honungsburk med sked - Honey Jar with spoon
Honungsburk för flytande/nyslungad honung med lock anpassat till skeden.

Honungsburk och honungsked kombinerat

Det säljs även honungsburkar med matchande sked, där honungen tillsätts allt eftersom den konsumeras. Locket på denna typ av honungsburkar brukar ha ett hål så att honungsskeden kan lämnas kvar. För biodlaren såväl som honungs-entusiasten är dessa bra att löpande konsumera nyslungad honung i under sommaren. Under vintern kan man tillsätta värmd honung från annat kärl om den har kristalliserat sig och blivit fast i konsistensen.

Honungspump - Honungsburk - Honung
Pumpa honung istället för att dippa, skeda eller kniva den.

Honungspump på honungsburken

Ett alternativ för nyslungad och flytande honung är även ett sånt här lock med pump. En lösning som kan vara praktiskt på t.ex. hotellens frukostbufféer, där man inte vill ha honungen exponerad och minska kladd på serveringen. Används pump ska man se till att den rengörs efter användning, eller att honungen regelbundet konsumeras att den inte kristalliserar i pumpen.

Var handlar jag honungsskedar?

Honungsskedar och andra honungsrelaterade köksredskap säljs hos biredskapsförsäljare och vissa köksbutiker.

error: