Recept på bullar med honung, kanel eller kardemumma. Servera till fikat med kaffe, örtte, mjölk eller saft.
Deg
- Ca 750 g vetemjöl
- 5 dl mjölk
- 150 g smör
- 1/2 dl honung
- 2 tsk vaniljsocker
- 25 g jäst
- 1 krm salt
Fyllning
- 200 g rumsvarmt smör
- 1,5 dl honung
- 75 g rivna mandlar
- 1 tsk vaniljsocker
- Kanel eller kardemumma
Pensling och garnering
- 1 ägg
- Pärlsocker
Gör så här
- Smält smör, tillsätt mjölk så att temperaturen blir fingervarm, 37°C.
- Häll blandningen över den söndersmulade jästen. Blanda tills jästen löser sig.
- Tillsätt honung, salt och vaniljsocker.
- Rör ner mjölet tills blandningen är klumpfri. Arbeta inte degen för länge.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek.
- Blanda alla ingredienserna till fyllningen utom kanel eller kardemumma.
- Häll upp degen på bakbord och dela den i två delar.
- Kavla ut degen, bred ut fyllningen och strö över kanel eller kardemumma.
- Rulla ihop och skär varje rulle i ca 24 bitar.
- Låt jäsa övertäckta med bakduk i 30 min.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Baka i 220° ugn, ca 5-10 min tills bullarna fått gyllenbrun färg.
- Låt svalna på galler innan servering.