Recept på honungskolapaj – en mastig och söt paj med smulig deg och fyllning av kolasås med smak av honung. Servera till fikastunden eller som dessert. Receptet ger cirka 10 bitar om du inte äter upp hela pajen själv.
Ingredienser för deg
- 100 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk vatten
Ingredienser för fyllning
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl honung
- 2 dl socker
- 100 g smör
- 1 krm vaniljpulver
- 1 krm salt
Till servering
- Vispgrädde
- Bär, t.ex. röda vinbär, svarta vinbär, blåbär, lingon eller björnbär
Gör så här
- Mixa smör och vetemjöl i matberedare. Tillsätt vatten och mixa igen.
- Kavla ut degen och tumma till den över en form. På bilden används en gjutjärnspanna med tjockt pajskal, men du kan välja form och tjocklek efter smak.
- Grädda pajskalet i ugn 200°C ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Koka grädde, honung och socker i kastrull tills temperaturen är 120°C.
- Ta kastrullen från värmen, rör ner smör, vaniljpulver och salt.
- Låt kolasmeten svalna och häll den sedan i pajskalet.
- Ställ i kylskåp till nästa dag.
- Servera honungskolapajen med t.ex. vispad grädde och/eller färska bär.
- Frys in om du inte äter allt direkt, annars kan kolasåsen sakta flyta ut när bitar är skurna ur pajen.