Gör din egen kolasås med honung. Servera honungskolasås t.ex. till honungsglass, frukt eller bär, som dessert eller till fikat. Receptet räcker till cirka 4-8 portioner.
Ingredienser
1 dl vispgrädde
1 dl honung
1 dl socker
50 g smör
1 krm vaniljpulver
1 nypa salt
Till servering
Glass, frukt eller bär
Nötter, mandlar eller frön, hackade
Gör så här
- Koka upp grädde, honung, och socker i en kastrull. Låt sjuda på låg värme till 120°C.
- Ta kastrullen från värmen, tillsätt smör och vaniljpulver, och rör om ordentligt.
- Låt såsen svalna innan den hälls över t.ex. glass, frukt eller bär.
- Rosta (om du vill), hacka och strö över nötter, mandlar eller frön för extra piff på desserten.
- Såsen håller begränsad tid i kylskåp, frys annars in, värm på svag värme för att göra den flytande igen vid servering.