Recept på lingondricka, lingondryck eller lingonsaft sötad med honung. En klassisk måltidsdryck med nyttiga lingon. Servera som den är, med is i drinkar, glögg, som smaksättning i t.ex. glass eller klappgröt. Använd färska, rensade och sköljda lingon, eller frysta. Receptet ger cirka 1 liter lingondryck.
Ingredienser
- 1 kg lingon
- 5 dl vatten
- 500 g honung, eller efter smak
Kokad lingondricka (tar cirka 2-3 timmar)
- Koka upp vattnet och häll i lingonen.
- Låt sjuda ca 5-10 minuter tills bären mjuknar.
- Mixa eller mosa bären med potatisstöt.
- Häll i en silduk och låt självrinna ett 1-2 timmar i en kastrull.
- Koka upp vätskan. Rör ner honungen direkt, eller och låt svalna till cirka 40°C om du inte vill pastörisera honungen.
- Tappa i flaska med kork och förvara i kylskåp med begränsad hållbarhet. Eller frys in lingondrycken i frysbar förpackning.
- Saften är koncentrerad och späds med vatten efter smak vid servering.
Rårörd lingondricka (tar cirka 1 dygn)
- Vill du göra rårörd lingondryck kokar du upp vattnet i en kastrull och låter det svalna.
- Tillsätt bären, mixa eller mosa, täck över och ställ svalt över natten.
- Nästa dag låter du bärmassan rinna genom silduk 1-2 timmar.
- Rör ner honung i det silade lingon koncentratet till det löser sig.
- Tappa i flaska med kork och förvara i kylskåp, med begränsad hållbarhet. Eller frys in lingondrycken i frysbar förpackning.
- Saften är koncentrerad och späds med vatten efter smak vid servering.