ALLT OM HONUNG
Lingondricka med honung | ALLT OM HONUNG

Lingondricka med honung

Recept på lingondricka, lingondryck eller lingonsaft sötad med honung. En klassisk måltidsdryck med nyttiga lingon. Servera som den är, med is i drinkar, glögg, som smaksättning i t.ex. glass eller klappgröt. Använd färska, rensade och sköljda lingon, eller frysta. Receptet ger cirka 1 liter lingondryck.

Ingredienser

  • 1 kg lingon
  • 5 dl vatten
  • 500 g honung, eller efter smak

Kokad lingondricka (tar cirka 2-3 timmar)

  1. Koka upp vattnet och häll i lingonen.
  2. Låt sjuda ca 5-10 minuter tills bären mjuknar. 
  3. Mixa eller mosa bären med potatisstöt.
  4. Häll i en silduk och låt självrinna ett 1-2 timmar i en kastrull.
  5. Koka upp vätskan. Rör ner honungen direkt, eller och låt svalna till cirka 40°C om du inte vill pastörisera honungen.
  6. Tappa i flaska med kork och förvara i kylskåp med begränsad hållbarhet. Eller frys in lingondrycken i frysbar förpackning.
  7. Saften är koncentrerad och späds med vatten efter smak vid servering.

Rårörd lingondricka (tar cirka 1 dygn)

  1. Vill du göra rårörd lingondryck kokar du upp vattnet i en kastrull och låter det svalna.
  2. Tillsätt bären, mixa eller mosa, täck över och ställ svalt över natten.
  3. Nästa dag låter du bärmassan rinna genom silduk 1-2 timmar.
  4. Rör ner honung i det silade lingon koncentratet till det löser sig.
  5. Tappa i flaska med kork och förvara i kylskåp, med begränsad hållbarhet. Eller frys in lingondrycken i frysbar förpackning.
  6. Saften är koncentrerad och späds med vatten efter smak vid servering.
error: