ALLT OM HONUNG
Lingondricka med honung | ALLT OM HONUNG

Lingondricka med honung

Recept på lingondricka, lingondryck eller lingonsaft sötad med honung. En klassisk måltidsdryck med nyttiga lingon. Servera som den är, med is i drinkar, glögg, som smaksättning i t.ex. glass eller klappgröt. Använd färska, rensade och sköljda lingon, eller frysta. Receptet ger cirka 1 liter lingondryck.

Ingredienser

  • 1 kg lingon
  • 5 dl vatten
  • 500 g honung, eller efter smak

Kokad lingondricka (tar cirka 2-3 timmar)

  1. Koka upp vattnet och häll i lingonen.
  2. Låt sjuda ca 5-10 minuter tills bären mjuknar. 
  3. Mixa eller mosa bären med potatisstöt.
  4. Häll i en silduk och låt självrinna ett 1-2 timmar i en kastrull.
  5. Koka upp vätskan. Rör ner honungen direkt, eller och låt svalna till cirka 40°C om du inte vill pastörisera honungen.
  6. Tappa i flaska med kork och förvara i kylskåp med begränsad hållbarhet. Eller frys in lingondrycken i frysbar förpackning.
  7. Saften är koncentrerad och späds med vatten efter smak vid servering.

Rårörd lingondricka (tar cirka 1 dygn)

  1. Vill du göra rårörd lingondryck kokar du upp vattnet i en kastrull och låter det svalna.
  2. Tillsätt bären, mixa eller mosa, täck över och ställ svalt över natten.
  3. Nästa dag låter du bärmassan rinna genom silduk 1-2 timmar.
  4. Rör ner honung i det silade lingon koncentratet till det löser sig.
  5. Tappa i flaska med kork och förvara i kylskåp, med begränsad hållbarhet. Eller frys in lingondrycken i frysbar förpackning.
  6. Saften är koncentrerad och späds med vatten efter smak vid servering.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.

error: