Recept på hemgjord mandelmassa med honung. Använd till semlor, saffranslängd, saffranskrans, mazariner, polyneer eller andra fikabröd. Här skållar vi mandlarna och tar bort skalen för en ljus mandelmassa. Men du kan använda oskalad mandel om du föredrar det.
Beroende på hur mandelmassan ska användas kan du
- Späda med mer honung, grädde eller äggvita för en lösare smet.
- Tillsätta mer malen mandel eller mandelmjöl för en fastare massa.
Ingredienser
- 200 g mandel eller mandelmjöl
- 3 st bittermandel
- 150 g fast honung med kristalliserad konsistens
Eventuell spädning, välj ett alternativ
- Mer honung
- 1-2 msk vispgrädde, lämpligt för semlor
- 1 st äggvita
Eventuell smaksättning
- Malen kardemumma
- Citron, saften
Gör så här
- Skålla mandeln och bittermandel i kokande vatten ett par minuter och låt dom ligga en stund.
- Kläm av skalen på mandlarna och låt dom torka.
- Mixa mandeln fint i matberedare ca 3 minuter.
- Tillsätt honung och mixa till en deg.
- Forma degen till en längd.
- Svep in i bakplåtspapper. Pudra och pensla längden med florsocker om du har gjort en lösare massa så fastnar den inte lika lätt i papperet.
- Förvara mandelmassan i kylskåp eller långtidsförvara i frys.