ALLT OM HONUNG
Nötkräm med honung | ALLT OM HONUNG

Nötkräm med honung

Nötkräm, nötcréme eller nötpasta med honung är ett gott och nyttigt pålägg eller tillbehör. Väldigt lätt att göra, bara att mixa hasselnötter eller andra nötter med honung. För önskad smak och konsistens tillsätter du t.ex. kakaopulver, smält choklad, vegetabilisk olja, vaniljpulver och lite salt.

Ingredienserna och proportionerna nedan är bara ett exempel. Nötkrämen blir till en början som en kornig massa eller pasta, tillsätt mer och honung och/eller olja för smörigare konsistens.

Ingredienser

  • 200 g hasselnötter
  • 1 dl honung
  • 100 g choklad, smält
  • 1 msk kakaopulver
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 nypa salt

Till servering

  • Som pålägg på rostat bröd
  • Som fyllning i kaffebröd, t.ex. bullar, flan eller tårtor
  • Som topping på pannkakor, plättar eller våfflor

Gör så här

  1. Skala och rosta nötterna i en gjutjärnspanna om du vill, eller använd skalade nötter.
  2. Gnugga bort det tunna skalet från nötterna och låt svalna.
  3. Mixa nötter och honung i matberedare tills det bildar en massa.
  4. Tillsätt smält choklad, kakaopulver, olja, vaniljpulver och salt, mixa igen.
  5. Skopa ner massan i en glasburk med lock.
  6. Förvara i kylskåp en begränsad tid.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.