Nötkräm, nötcréme eller nötpasta med honung är ett gott och nyttigt pålägg eller tillbehör. Väldigt lätt att göra, bara att mixa hasselnötter eller andra nötter med honung. För önskad smak och konsistens tillsätter du t.ex. kakaopulver, smält choklad, vegetabilisk olja, vaniljpulver och lite salt.
Ingredienserna och proportionerna nedan är bara ett exempel. Nötkrämen blir till en början som en kornig massa eller pasta, tillsätt mer och honung och/eller olja för smörigare konsistens.
Ingredienser
- 200 g hasselnötter
- 1 dl honung
- 100 g choklad, smält
- 1 msk kakaopulver
- 2 msk rapsolja
- 1 krm vaniljpulver
- 1 nypa salt
Till servering
- Som pålägg på rostat bröd
- Som fyllning i kaffebröd, t.ex. bullar, flan eller tårtor
- Som topping på pannkakor, plättar eller våfflor
Gör så här
- Skala och rosta nötterna i en gjutjärnspanna om du vill, eller använd skalade nötter.
- Gnugga bort det tunna skalet från nötterna och låt svalna.
- Mixa nötter och honung i matberedare tills det bildar en massa.
- Tillsätt smält choklad, kakaopulver, olja, vaniljpulver och salt, mixa igen.
- Skopa ner massan i en glasburk med lock.
- Förvara i kylskåp en begränsad tid.