Paj med nötter, honung och kakao. Variera receptet med t.ex. pecannötter, valnötter, hasselnötter, cashewnötter eller mandel. Servera till fika eller som dessert.
Pajdeg
- 100 g smör
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 2 msk socker
- 1 msk vatten
Fyllning
- 4 dl hackade nötter
- 2 ägg
- 1 1/2 dl socker
- 1 dl honung
- 3 msk kakao
- 1 krm salt
- 1 krm vaniljpulver
- 100 g smör
Till servering
- Vispad grädde eller honungsgrädde
Gör så här
- Blanda ingredienserna till pajdegen i en matberedare och tryck ut degen i en ugnssäker form.
- Låt formen stå i kylen ca 30 min.
- Grädda pajskalet i ugn 200°C ca 10 min.
- Mixa eller hacka och rosta nötterna i en panna på spisen.
- Vispa ägg, socker, honung, salt, vaniljpulver och kakao till fyllningen.
- Rör ner smöret i fyllningen.
- Strö ut nötterna i pajskalet och häll fyllningen över.
- Grädda nedtill i ugn 200°C ca 15-20 min.
- Servera med vispad grädde. Garnera med lite extra mixade eller hackade nötter vid servering om du vill.