Nyslungad honung kallas nyligen skördad, slungad svensk honung. Den nyslungade svenska honungens konsistens är flytande. Förr eller senare kristalliserar honungen och får fast konsistens beroende honungssort, alltså vilka växter honungsbina har samlat nektar ifrån.
Om vaxkakorna pressas kan man säga nypressad honung istället för nyslungad. Begreppen Färsk honung eller t.o.m. superfärsk honung förekommer ibland men biodlare säger oftast nyslungad honung eller nyskördad honung. Färskt honung är lite missvisande eftersom honung i princip aldrig blir oätlig jämfört med t.ex. mjölk. Primörhonung kallas ibland årets första honungsskörd.
För helt obehandlad, det kanske man kan kalla för superfärsk, kan man fråga sin lokala biodlare denne säljer så kallad kakhonung, d.v.s. helt obehandlad honung i vaxkaka. Då är honungen så färsk som den kan bli, i alla fall om inte själva vaxkakan har lagrats lång tid.
Nyslungad honung kan normalt sett bara köpas hos din lokala biodlare under sommarmånaderna när honungen skördas. Nyslungad säljs sällan i butiker och inte hos grossister som blandar upp flera biodlares honung utan kontakta istället biodlare i ditt närområde.
Vill man njuta av nyslungad eller nyskördad honung under vintern kan man frysa in honungsburken eller kakhonungen och ta fram vid ett senare tillfälle. Honung som har kristalliserat kan också värmas försiktigt för att bli flytande igen, läs mer här.
I den här filmen visas hur honung slungas och hur den nyslungade honungen tappas på burk.