Ibland blir det ett överflöd av päron på päronträdet i trädgården. Då är det dags att göra hemgjord marmelad sötad med honung. Receptet är gott som den är eller smaksatt med t.ex. vanilj, ingefära eller rosmarin. Servera din päronmarmelad på smörgås eller scones, eller till ost och kex.
Ingredienser
- 500 g päron
- 1 liten citron eller lime, saften
- 1,5 dl honung
Eventuell smaksättning (välj 1)
- 1/2 krm vaniljpulver alt. 1 vaniljstång
- 1/2 msk ingefära, fint tärnad, alt. ingefärspulver
- 1/2 msk rivet apelsin- eller limeskal
- 1 kvist rosmarin
Gör så här
- Skala och tärna päronen i små bitar.
- Lägg päron och pressad citronsaft i en kastrull och koka ca 10-15 min tills päronen mjuknar och massan klarar marmeladprov. Marmeladprov görs genom att du skedar ut en klick på ett fat. Skrapa med skeden genom klicken – flyter marmeladen ihop är den inte klar, håller den sig kvar på sidorna är marmeladen klar.
- Ta från värmen, tillsätt honung och eventuell smaksättning. Rör om och koka upp igen.
- Häll i ren och varm glasburk, sätt på lock och låt svalna.
- Marmeladen har begränsad hållbarhet i kylskåp.