ALLT OM HONUNG
Pepparkakor med honung | ALLT OM HONUNG

Pepparkakor med honung

Vanliga hårda pepparkakor med honung istället för sirap. Goda kakor till fikat som dom är, eller med smör, ost och marmelad för lite extra piff. I juletider serverar du även saffransbröd och honungsglögg.

Ingredienser

  • 300 g smör
  • 5 dl socker
  • 1 dl honung
  • 1 paket pepparkakskryddor, eller egen kryddblandning enligt nedan
  • 1 msk bikarbonat
  • 2 dl vatten
  • Ca 900 g vetemjöl

Pepparkakskryddor

  • 1 msk ingefära, malen
  • 2 msk kanel, malen
  • 1 msk nejlikor, malda
  • 2 tsk kardemumma, malen

Gör så här

  1. Blanda smör, socker och honung i en bunke.
  2. Tillsätt pepparkakskryddor och bikarbonat, och blanda igen.
  3. Tillsätt vatten och blanda igen.
  4. Tillsätt ca hälften av mjölet och blanda igen.
  5. Arbeta ihop en deg med resten av mjölet på bänk.
  6. Svep in degen i aluminiumfolie eller bivaxduk och lägg i kylskåp över natten.
  7. Kavla ut en bit av degen i taget tunt.
  8. Stansa kakor med pepparkaksformar och lägg på bakplåtar.
  9. Knåda om bortstansad deg och stansa fler kakor. Ät mycket deg också, det är gott.
  10. Mjöla och borsta bänk och kavel om vartannat så att degen inte fastnar.
  11. Grädda i ugn ca 200-225°C i ca 4-7 minuter.
  12. Låt pepparkakorna svalna och förvara dom i en gammal fin plåtburk om du inte äter upp alla i ett svep.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.