Vanliga hårda pepparkakor med honung istället för sirap. Goda kakor till fikat som dom är, eller med smör, ost och marmelad för lite extra piff. I juletider serverar du även saffransbröd och honungsglögg.
Ingredienser
- 300 g smör
- 5 dl socker
- 1 dl honung
- 1 paket pepparkakskryddor, eller egen kryddblandning enligt nedan
- 1 msk bikarbonat
- 2 dl vatten
- Ca 900 g vetemjöl
Pepparkakskryddor
- 1 msk ingefära, malen
- 2 msk kanel, malen
- 1 msk nejlikor, malda
- 2 tsk kardemumma, malen
Gör så här
- Blanda smör, socker och honung i en bunke.
- Tillsätt pepparkakskryddor och bikarbonat, och blanda igen.
- Tillsätt vatten och blanda igen.
- Tillsätt ca hälften av mjölet och blanda igen.
- Arbeta ihop en deg med resten av mjölet på bänk.
- Svep in degen i aluminiumfolie eller bivaxduk och lägg i kylskåp över natten.
- Kavla ut en bit av degen i taget tunt.
- Stansa kakor med pepparkaksformar och lägg på bakplåtar.
- Knåda om bortstansad deg och stansa fler kakor. Ät mycket deg också, det är gott.
- Mjöla och borsta bänk och kavel om vartannat så att degen inte fastnar.
- Grädda i ugn ca 200-225°C i ca 4-7 minuter.
- Låt pepparkakorna svalna och förvara dom i en gammal fin plåtburk om du inte äter upp alla i ett svep.