ALLT OM HONUNG
Bivaxdukar Bivaxduk Bivax duk | ALLT OM HONUNG. Foto copyright © ARTCOPY AB.

Så gör du egna bivaxdukar

Bivaxduk, bivaxfolie, bivaxwrap eller bivaxtyg kallas en bit tyg som impregnerats med bivax och som används till tillfällig förvaring av livsmedel eller övertäckning av kärl med livsmedel. Bivaxduk kan användas som ett alternativ till plastfolie, med nackdelen att direkt kontakt en vissa livsmedel bör undvikas, men med fördelen att det kan tvättas och återanvändas flera gånger.

Handla lokalt eller gör det själv

För att försäkra sig om att bivaxduken har minimal miljöpåverkan är det säkrast hitta en lokal producent eller att tillverka den själv, med bivax från lokala biodlare eller använda avtäckningsvax den egna biodlingen. Undvik nätbutiker och hobbybutiker som inte redovisar bivaxets ursprung. Återbruka gammal urtvättad textil från hushållet om du eftersträvar minimal miljöpåverkan.

Redskap och material

  • Tyg av bomull, helst tunt, tätt vävt och följsamt.
  • Bivax, i block eller som vaxmellanväggar.
  • Rivjärn om du använder bivax i block, använd inte ditt vanliga rivjärn som du använder i köket eftersom det blir svårt att rengöra.
  • Bakplåt eller ugnssäker form.
  • Bakplåtspapper.
  • Ugn på ca 70-150°C värme eller strykjärn.

Gör så här

  1. Tvätta tyget med vatten, använd oparfymerat tvättmedel eller såpa, häng upp och låt torka helt.
  2. Klipp tyget i önskade former. Det kan vara cirklar, kvadrater eller rektanglar beroende på hur de ska användas. Ska du täcka över skålar eller andra kärl använder du dessa som mått och lägger till några centimeter för utfall som ska vikas ner vid användning. Använd en sick-sack-sax om du har det, då blir kanterna stabilare och det ser dessutom prydligare ut. 35×35 cm passar till en ost, en sval ungsform eller tallrik, 25×25 cm passar över en kastrull eller större skål, 20×20 cm passar över en mindre skål, runt en frukt eller grönsak.
  3. Lägg bakplåtspapper på plåt eller form så att inget vax kan rinna ut på underlaget eller i ugnen. Placera ut de klippta tygbitarna. Får inte alla dukar plats impregnerar du dom i omgångar.
  4. Fördela en mindre mängd bivax så jämnt som möjligt över tygbitarna. Har du bivax i block eller mindre portionsbitar kan du riva med ett rivjärn. Använder du vaxmellanväggar kan du bryta dom i mindre bitar och strö ut på tyget.
  5. I ugn: Låt vaxet smälta in i tyget med cirka 70-150°C ugnsvärme under övervakning. Bivax smälter kring 62-64°C men du jobbar fortare med lite högre värme. Använd aldrig högre värme eller än rekommenderat eller grill-läget i ugnen. Kom ihåg att bivax har en flampunkt vid 204.4°C och i kombination med tyget blir det en braständare i denna temperatur.
  6. Med strykjärn: Lägg på ett lager bakplåtspapper till ovanpå och stryk tills bivaxet smälter och sugs in i tyget.
  7. Se till så att hela tygbiten absorberar det smälta bivaxet. Tillsätt mer bivax på obehandlade ytor vid behov och smält igen.
  8. Överdosera inte mängden bivax så att det pölar sig, då kan bivaxduken bli tjock och trög att hantera. Det kan visa sig som en tjock hinna av vax som spricker när du böjer duken. Har du använt för mycket bivax kan du värma duken igen med en ren tygbit ovanpå som får suga upp överskottet.
  9. Lägg det vaxade tyget på ett torrt bakplåtspapper eller häng upp med klädnypa och låt svalna. Bivax svalnar snabbt så du ser snart om du har lyckats, eller behöver tillsätta bivax, eller extrahera överskott av bivax.

Hur används bivaxduk? | ALLT OM HONUNG

Hur bivaxdukar används och inte ska användas

  • Använd värmen från dina händer för att mjuka upp och forma bivaxduken kring t.ex. ost, bröd, grönsaker, rotsaker eller frukt.
  • En smörgås kan täckas in genom att bivaxduken viks ungefär som en wrap eller kuvert.
  • Vill du täcka över en skål, burk eller kastrull lägger du bivaxduken över kärlet och viker ner duken längs kanterna som ett lock.
  • Bivaxduk är utmärkt som jäsduk när du bakar.
  • Undvik att använda bivaxdukar med direkt kontakt mot rått kött, fisk eller fågel samt starkt doftande livsmedel som t.ex. lök.
  • Undvik kontakt mot ytor av glas eftersom feta fläckar från bivaxet kan vara svåra att rengöra.
  • Utsätt inte bivaxdukar för direkt solljus, hög värme, varmt vatten, diskmaskin, tvättmaskin eller mikrovågsugn.

Rengöring och underhåll av bivaxdukar

  • Rengör dina bivaxdukar med kallt vatten och lite diskmedel vid behov. Häng upp duken och låt lufttorka.
  • Har bivaxet i duken torkat och blivit sprött kan det fräschas upp genom att du smälter om det i ugnen eller värmer med strykjärn igen.
  • Förvara bivaxdukar torrt i rumstemperatur.

Är bivaxdukar miljövänligt?

Bivaxdukar marknadsförs som miljövänligare än fossil plastfolie såväl som fritt från gifter. Om bivaxduken ska anses vara miljövänlig och giftfri beror på bivaxets ursprung, textilens ursprung, textilfärgens ursprung, om bivaxduken tillverkas i industriell skala, var den tillverkas och inte minst hur länge den används. För att kompensera för eventuellt nytillverkat tyg måste bivaxduken användas 100-tals gånger under flera år.

”Greenwashing” med bivaxdukar

Eftersom miljö och hållbarhet är vad som gäller idag har det uppstått en mängd företag över hela världen som erbjuder bivaxdukar. Till och med företag som traditionellt tillverkar plastfolie har lagt till bivaxdukar i sortimentet. Förutom tyget som har enorm miljöpåverkan har företagets avstånd till dig betydelse för miljönyttan. Många av de industriellt tillverkade bivaxdukarna innehåller förutom textilfärger även diverse oljor från fjärran länder. I svensk handel säljs bivaxdukar tillverkade i t.ex. Vietnam och då är det väldigt långt från miljövänligheten i ursprungstanken med hemgjorda bivaxdukar. Så läs det finstilta om du köper färdiga bivaxdukar.

Får jag sälja bivaxdukar?

I självhushållet kan du använda dina hemgjorda bivaxdukar som du vill, men om du ska sälja bivaxdukar räknas det som kontaktmaterial. Företag som tillverkar, förädlar eller distribuerar kontaktmaterial kallas för kontaktmaterialföretag. Allt material som kommer i kontakt med livsmedel ska vara säkert på så sätt att det inte finns risk att det överför några oönskade ämnen till livsmedlet. Du som tillverkare och/eller försäljare måste alltså försäkra dig om att varken tyget eller bivaxet innehåller något som kan vara skadligt för konsumenten om det skulle överföras till livsmedlet. Läs mer hos Livsmedelsverket.

ALLT OM HONUNG

Sveriges bästa sajt om honung och biprodukter. Här finns alla fakta, recept och tips för ditt hushåll. Följ eller kontakta oss för synpunkter eller önskemål.